Winterstop oldtimers

Volgende week gaat de wintertijd weer in, wat betekent dat voor onze oldtimers?

Verschil tussen wintertijd dekking en winterstop Oldtimers

de Wintertijd dekking is de periode tussen eind oktober en eind maart. (de klok schuift dan weer een uur op) Als je er voor kiest om de oldtimer vanaf eind oktober te stallen in een garage dan kun je bij deOldtimerVerzekering.nl zomertijdkorting aanvragen. Dit geeft een korting op de gehele premie van 25%.

Met Winterstop wordt veelal de maanden december, januari en februari bedoeld. Kijk dus altijd goed welke periode uw verzekeraar hanteert op de polis. Als je gebruik maakt van één van deze situaties dan is het belangrijk om te weten of de auto voor WA risico is gedekt. Daarnaast is het van belang of de oldtimer in de zogenaamde overgangsregeling zit.

Overgangsregeling (in het kort)
Oldtimer van 40 jaar en ouder hebben vrijstelling van de wegenbelasting.
Oldtimers (diesel en LPG uitgesloten) die privématig worden gebruikt en tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen kunnen in een overgangsregeling zitten. Je hoeft dan als autobezitter minder motorrijtuigbelasting te betalen.

Betekent wel dat je in de maanden december, januari en februari niet de weg op mag met de oldtimer. Ook mag je de oldtimer niet langs de weg parkeren. Het grote voordeel van de overgangsregeling, zijn de lagere kosten. Hoe zit het als je toch wilt rijden in de winterperiode?

Schorsen kenteken
Tijdens de winterstop ben je niet verplicht het kenteken te schorsen. Zonder schorsing staat het kenteken gewoon als actief in het systeem van de RDW. Dit betekent wel dat je verplicht bent een geldige apk en een minimale WA-verzekering te hebben voor de oldtimer. Het kan echter wel interessant zijn om de auto te schorsen. Je hebt dan geen APK plicht en geen plicht om de auto WA te verzekeren, je kunt er ook voor kiezen om de autoverzekering “op te schorten” . Met het schorsen van een auto zijn wel kosten van toepassing. Voor een oldtimer betaal je het laagtarief van € 24,10. Vanaf het moment dat je de schorsing intrekt, ben je wel meteen verplicht een actieve autoverzekering én een geldige apk te hebben. Hebt je dit niet goed geregeld d dat riskeer je een boete. Voor het niet hebben van een geldige APK, ligt dat bedrag op € 140,-. Hebt je geen autoverzekering geregeld? De boete is momenteel zo’n € 600,-

Oldtimerverzekering Opschorten
Een oldtimerverzekering kun je vaak niet opschorten omdat er al rekening wordt gehouden met het feit dat je niet het hele jaar mag rijden, daarnaast zijn er vaak nog speciale mogelijkheden zoals zomertijdkorting. Ook bij onze verzekeraar is het niet mogelijk om de autoverzekering op te schorten.

Oldtimer rijden in de winter
Wil je wel kunnen rijden met de oldtimer in de winter, dan kun je geen gebruikmaken van de overgangsregeling. Je betaalt dan de reguliere wegenbelasting en heb je APK en verzekeringsplicht. Zit de auto wel van de overgangsregeling, en besluit je dit jaar toch te willen rijden in de wintermaanden? Dan kun je de auto afmelden voor de overgangsregeling. Je moet dan het normale tarief voor het hele jaar (vanaf 1 januari) betalen aan de Belastingdienst. De belasting die je al kwijt bent voor de overgangsregeling, krijg je niet retour. Om de kosten een beetje te beperken, kunt je ervoor kiezen de oldtimer ná december af te melden voor de regeling. U hoeft de oldtimer dan alleen in december te stallen en betaalt vanaf januari dat jaar daarop de reguliere belasting. Kijk ook naar de verplichtingen van de oldtimerverzekering. Er zijn verzekeraars die eisen dat u de oldtimer stalt in een garage.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Winterstop oldtimers