Waarom een oldtimer taxatie

Een oldtimer heeft een dagwaarde of is het DAG WAARDE..

De dagwaarde van een personenauto is nog wel gemakkelijk te herleiden maar wat is de waarde van een klassieker? Dit kan heel lastig zijn. Wat voor de ene een “oude roestbak” is, is voor de ander een kostbaar bezit. Soms zitten er uren in aan renovatie, poetsen en op zoek gaan naar de originele onderdelen of accessoires. Wat voor waarde zet je daar nu op?

Een oldtimer taxatie kan daar het passende antwoord op zijn. Een erkende (kom ik zo even op terug) taxateur heeft een gedegen opleiding en wordt meerdere malen per jaar gescreend en gecontroleerd. Je kunt met een oldtimer taxatie van een erkende taxateur er van uit gaan, dat hij precies weet wat jouw oldtimer waard is.

Dan het verzekeren van de oldtimer. Tijdens de zoektocht naar de beste en voordeligste oldtimerverzekering krijg je de vraag hoe de oldtimer wilt verzekeren. Er zijn 3 mogelijkheden: WA, WA + beperkt casco (WA +) of WA + volledig casco (allrisk).

Bij een WA verzekering is alleen schade gedekt die je aan anderen veroorzaakt. Wil je je oldtimer uitgebreider verzekeren dan WA dan ontvangt de verzekeraar graag een taxatierapport die aan bepaalde eisen voldoet. De taxateur moet aangesloten zijn bij een goedgekeurde taxateursorganisatie.

Taxateursorganisaties zijn: FEHAC, VRT, TMV, RETM en het NIVRE. Het kan per verzekeraar verschillen welke organisatie ze hebben erkend. Laat dus nooit blindelings een taxatierapport opstellen. Het zou erg zonde zijn als de oldtimer taxatie door de verzekeraar wordt afgewezen. Een taxatierapport is in de meeste gevallen drie jaar geldig.

Naast de uitgebreidere keuze in dekkingen zijn er meerdere voordelen als je de oldtimer laat taxeren. Het grootste en belangrijkste voordeel is dat er bij schade gekeken wordt naar de taxatiewaarde in plaats van de dagwaarde. De dagwaarde van een oldtimer is gezien de leeftijd van het voertuig vaak aan de lage kant. Met een taxatierapport kun je de waarde van je oldtimer vastleggen.

In een taxatierapport staan alle kenmerken van je auto met daarbij specificaties en eventuele aanpassingen die zijn aangebracht. Het rapport geeft ook informatie over de staat van de auto en de gedane investeringen.

Ook als je besluit om je oldtimer alleen WA te verzekeren, omdat je er bijvoorbeeld weinig mee rijdt, is het verstandig om je oldtimer te laten taxeren. Heb je schade aan de oldtimer die door een ander is veroorzaakt, dan moet de verzekeraar van de tegenpartij zich bij het uitkeren van de schade baseren op het aanwezige taxatierapport. Deze waarde ligt altijd een stuk hoger dan de dagwaarde.

Uit jurisprudentie blijkt dat de dagwaarde van een oldtimer meer dan eens is vastgesteld op een bedrag van 10-20% van de taxatiewaarde.

Er kunnen ook fiscale redenen zijn voor een oldtimer taxatie, bijvoorbeeld als een ondernemer zijn zakelijk aangekochte auto ook privé wil gebruiken. Bij een auto van vijftien jaar of ouder betaal je geen bijtelling over de nieuwprijs, maar over de waarde in het economisch verkeer (35%). Deze waarde wordt bepaald door de oldtimer te laten taxeren.

Een andere reden is een taxatie omwille van successie – of erfbelasting. Ook dan moet de waarde van het motorvoertuig door middel van een taxatie te worden vastgesteld.

Zoals je ziet zijn er meerdere redenen waarom het verstandig is om je oldtimer te laten taxeren. De kosten voor een gemiddelde taxatie liggen tussen de € 100,- en € 200,-, dit kan verschillen per taxateur. We hopen je met deze tekst wat verder op weg te hebben geholpen.

Als je nog vragen hebt over het taxeren van je oldtimer kun je contact met ons kantoor opnemen via 0513-646494 of via info@deoldtimerverzekering.nl. Wij zijn als assurantietussenpersoon onafhankelijk en objectief. We zullen je niet doorverwijzen naar een bepaalde taxateur, we kunnen je wel een lijst sturen van erkende taxateur. Klik hier voor meer informatie over taxeren.

Ook voor andere vragen over je oldtimer kun je natuurlijk contact met ons opnemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *