Wanneer is een auto een oldtimer?

Een oldtimer verzekering is meestal voordeliger dan een autoverzekering.

Als je als bezitter van een oldtimer de mogelijkheid hebt om je auto als oldtimer te verzekeren dan neem je vaak die optie. De oldtimerverzekering is vaak goedkoper. Hoe weet je nu wanneer een auto een oldtimer is?

Niet elke, wat oudere, auto kan worden verzekerd als oldtimer. Het is niet meer zo dat elke auto ouder dan 25 jaar, verzekerd kan worden in een voordelige oldtimer verzekering. Dit was vroeger wel zo. Auto’s worden steeds bestendiger en gaan langer mee. Wat een oldtimer definieert is nu vooral afhankelijk van het gebruik en hoe de bezitter met de auto omgaat. Door de bestuurder een aantal vragen te stellen weet een verzekeraar of de auto een oldtimer is. Vragen die gesteld worden zijn onder andere:

  • Hoe gebruik je de auto, is dit alleen hobbymatig of ook zakelijk/dagelijks?
  • Wat is het merk/type en bouwjaar?
  • Is er een stalling of garage aanwezig?
  • Is er een dagelijkse auto aanwezig?
  • Leeftijd bestuurder.

Verzekeringsmaatschappijen zoals ASR en Turien eisen dat de auto in een jaarboek staat. Dit jaarboek heet de “Onschatbare Klassieker” en is in elke boekhandel verkrijgbaar. Heb je dit boek niet en wil je graag weten of jouw oldtimer hierin staat, je kunt ons bellen. Er zit een medewerker klaar die je meteen kan informeren. Er zijn wel mogelijkheden als de oldtimer niet in dit jaarboek staat.

Naast de auto wordt er ook gekeken naar de bestuurder van de oldtimer. Om de premie laag te houden willen verzekeraars graag dat de bestuurder minimaal 25 jaar oud is, in sommige gevallen zelfs vanaf 30 jaar. Oldtimers die zakelijk zijn aangeschaft of worden verhuurd (zoals trouwauto’s) zijn heel lastig te verzekeren.

Maximaal aantal kilometers per jaar

De verzekeringsmaatschappij stelt bij een oldtimer verzekering in de meeste gevallen de eis dat er een maximaal aantal kilometers met de oldtimer mag worden gereden. Vaak is dit beperkt tot 5.000, 7.500 of 8.000 kilometer per jaar. Er is wel dekking buiten Nederland, check voordat je over de grens gaat, de groene kaart. Hier staan alle landen op waar de verzekeringsdekking geldt.

Hobbymatig/Recreatief gebruik

De verzekerde oldtimer mag enkel gebruikt worden voor recreatieve ritten. Niet iedere verzekeraar omschrijft wat er onder recreatief gebruik wordt verstaan. Woon- en werkverkeer of dagelijks gebruik, zoals boodschappen doen valt niet onder hobbymatig/recreatief gebruik. Het feit dat een auto een oldtimer is, hoeft niet samen te hangen met wat de Belastingdienst verstaat onder een oldtimer.

Merk auto

Het scheelt ook voor welke oldtimer de verzekering wordt aangevraagd. Een Porsche kun je al in het Oldtimer tarief verzekeren als de Porsche ouder is dan 8 jaar. Meer weten over de voorwaarden van deze oldtimer Porsche verzekering?

Eerste auto

Alle oldtimerverzekeraars eisen dat je naast de oldtimer, in het bezit moet zijn van een andere auto. Dit mag soms ook een leaseauto zijn waarbij je bijtelling hebt. Met deze auto doe je de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen en naar je werk rijden. Ben je benieuwd of jouw oldtimer in het oldtimertarief kan? Doe de oldtimer check of neem contact met ons op.

Wat kost een auto of een oldtimer verzekering

Zoals eerder genoemd zal de premie voor een oldtimerverzekering in het algemeen voordeliger zijn dan een autoverzekering. Je kunt de premie online uitrekenen. Voor een oldtimer kun je hier de premie berekenen en voor de auto klik je hier.

Afsluiten oldtimerverzekering

Ben je zover dat je de oldtimerverzekering wilt afsluiten, let dan op het volgende. Heeft je oldtimer een aanzienlijke waarde, kijk dan goed hoe je de oldtimer wilt verzekeren. Er wordt dan meestal voor gekozen de auto uitgebreid te verzekeren. De auto is dan tevens voor schade aan het eigen voertuig verzekerd. Hoe dit dan verder moet, lees je op: Oldtimer laten taxeren.

Wil je liever persoonlijk advies over wat voor jouw oldtimer het beste is? Bel ons, we helpen graag!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Wanneer is een auto een oldtimer?