APK vrijstelling voor oldtimers ouder dan 50 jaar

De Eerste kamer heeft de wetswijziging voor de APK vrijstelling van oldtimers van 50 jaar en ouder goedgekeurd.

Dit is goed nieuws voor alle oldtimer liefhebbers die hun klassieker niet dagelijks gebruiken. Op oldtimers van 50 jaar en ouder wordt meestal goed gepast en er worden weinig kilometers gereden. Sommige oldtimers zien niet vaak het daglicht. De meeste klassiekers zijn in topvorm. Het is dan ook overdreven dat de auto elke 2 jaar gekeurd moet worden.

Een precieze datum wanneer deze vrijstelling ingaat voor de periodieke keuring is er echter nog niet. Tot nadere berichtgeving zullen auto’s tot 60 jaar oud nog worden opgeroepen voor de Algemene Periodieke Keuring.

Niet de eerste keer

In 2008 was dit voorstel voor vrijstelling APK ook al goedgekeurd, echter werd er een cruciale fout gemaakt. In plaats van het voorstel dat oldtimers ouder dan 50 jaar werden vrijgesteld van de APK verplichting is er een datum van 1-1-1960 aangehouden. Dit betekent in 2020 dat een auto die 60 jaar oud is pas vrijgesteld is van de 2 jaarlijkse keuring. Dit wordt dus met deze wetswijziging gecorrigeerd.

Onze oldtimerliefhebbers

Met name de Bovag en de Fehac hebben zich ingezet om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn meer dan 150.000 auto’s ouder dan 50 jaar oud. Eerdere resultaten van deze organisaties was dat auto’s ouder dan 30 jaar niet elk jaar gekeurd hoeven te worden maar om de 2 jaar. Wij zijn erg verheugd over deze vrijstelling. Dit betekent een kostenpost minder. De oldtimerliefhebber is immers al genoeg kwijt om zijn oldtimer is goede staat te houden. Het aanhouden van een oldtimer van 50 jaar en ouder wordt nu aantrekkelijker.

Oldtimer verzekeren

Voor oldtimers ouder dan 50 jaar hebben we een WA tarief van € 46,- per jaar. Kies je voor zomertijdkorting dan is de jaarpremie € 36,-. Kies je er voor om de oldtimer uitgebreider te verzekeren, zoals tegen brand en diefstal, dan kun je de oldtimer voor de taxatiewaarde verzekeren tegen een voordelig tarief. Dat kun je hier berekenen.

2 reacties

  1. Henk op zegt:

    In 2008 stonden de EU-regels niet toe om een APK vrijstelling voor voertuigen van 1960 en later in te voeren. Pas daarna zijn de EU-regels gewijzigd waardoor APK vrijstelling van 50+ mogelijk werd.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering APK vrijstelling voor oldtimers ouder dan 50 jaar