6 Stappen voor het bouwen van je eigen oldtimer

Een oldtimer bouwen

Een oldtimer is leuk om te kopen én een waardevaste investering. De waarde van oldtimers is de afgelopen zes jaar met 160% gestegen. Je kunt een oldtimer aanschaffen maar misschien overweeg je wel om je eigen oldtimer te bouwen.

1) Benodigdheden

Een eigen oldtimer bouwen klinkt misschien moeilijk maar als je handig bent dan valt dit mee. Wat je nodig hebt, is een zogenoemde ‘kitcar’’. Het is dus eigenlijk een bouwpakket. Vervolgens heb je een ‘’donorauto’’ nodig. Van deze auto gebruik je het chassis en de motor. Wat voor auto je gebruikt, ligt volledig aan jezelf. Een Lelijke Eend is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld en wordt hiervoor veel gebruikt.

2) Proefrit

Voordat je begint met het hele bouwproces, is het verstandig om een proefrit te maken. De meeste oldtimerliefhebbers gaan bij de proefrit overstag. Tijdens een proefrit merk je meteen of het de juiste oldtimer is voor jou. En dan: geen oldtimer kopen, maar er één bouwen!

3) Het bouwpakket

Het principe van je eigen oldtimer bouwen is simpel: je koop een donorauto en een carrosserie. Welk merk donorauto je kiest, is volledig aan jezelf. Wanneer je een donorauto kiest die ouder is dan 25 jaar, is het een oldtimer. Scheelt weer in de wegenbelasting! Je kan er voor kiezen om een geheel nieuw chassis te kopen, dit is verstandig als je er voor kiest om lang met de auto te willen doen.

4) Je eigen oldtimer bouwen

Misschien wel het leukste van het hele proces: de donorauto volledig in onderdelen uit elkaar halen. Daarna breekt er een lange tijd aan van schoonmaken. Dit is niet zomaar gebeurd met een poetslap, nee hier komen krabbers, schuurpapier en nog veel meer bij kijken. Uit elkaar halen is voor de meeste mensen best wel leuk, het schoonmaken wellicht wat minder. Maar als dat allemaal is gebeurd, kan je beginnen met de opbouw van de kitcar.

5) Je kitkar laten keuren

Als je bouwproject klaar is en je hebt je eigen oldtimer gebouwd dan moet de auto technisch gekeurd worden bij de RDW. Alles moet dan kloppen en voldoen aan de regels voordat de auto de weg op mag. Meer informatie kun je vinden op de website van de RDW

6) de kitkar verzekeren

Als de kitkar goedgekeurd is moet de verzekering nog geregeld worden. Er zijn echter maar weinig verzekeraars die een kitkar willen verzekeren. Een kitkar kan in sommige gevallen als sporttimer verzekerd worden. De voorwaarde hiervoor is dat de auto op de sporttimerlijst moet staan. Heb jij bijvoorbeeld een Cobra replica of een Speedster Cobra? In de sporttimerlijst lijst zoek je het automerk op en bij “Type” staat dan “replica”. Als jouw auto erbij staat, kun je de verzekering voor de kitkar online aanvragen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering 6 Stappen voor het bouwen van je eigen oldtimer