Aantal oldtimers neemt toe

Aantal oldtimers in Nederland neemt toe

Het aantal oldtimers in Nederland is met ruim 25% toegenomen in de laatste 5 jaar.

In Nederland wordt een oldtimer officieel geclassificeerd als een voertuig dat 40 jaar of ouder is en is vrijgesteld is van motorrijtuigenbelasting, ook wel bekend als wegenbelasting. Het registratiesysteem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) baseren zich vooral op voertuigen van 40 jaar en ouder. In de meeste Europese landen wordt een auto beschouwd als een oldtimer wanneer deze 25 jaar of ouder is, terwijl in Duitsland de leeftijdsgrens op 30 jaar is gesteld.

Waardoor komt deze toename van klassieke auto’s?

Op 1 januari 2024 stond de teller in ons land op 217.000 personenauto’s van 40 jaar of ouder, dat is 28% meer dan in 2019. Het aantal oldtimers groeide relatief harder dan het aantal personenauto’s. De stijging van het aantal oldtimers in Nederland heeft een aantal oorzaken. De auto’s worden technisch steeds beter, veel beter dan de auto’s die gebouwd zijn in de jaren ’50 en ’60. Het merendeel van de oldtimers, bijna de helft, heeft een leeftijd van 40 tot 50 jaar. In de afgelopen vijf jaar is vooral het aantal auto’s tussen de 50 en 60 jaar oud gestegen.

Een andere reden is dat een steeds groter wordende groep Nederlanders een oldtimer importeert. Elk jaar worden er zo’n 5000 oldtimers vanuit het buitenland naar Nederland gehaald. Het aantal oldtimers dat vanaf Nederland naar het buitenland wordt geëxporteerd blijft daarbij achter. Steeds meer oldtimers blijven dus in Nederland.

Wat verklaart de populariteit van oldtimers?

In 2014 vond er een belangrijke wetswijziging plaats die impact had op de definitie van een oldtimer. Voorheen werd een auto al als een oldtimer beschouwd wanneer deze 25 jaar oud was. Echter, vanaf 2014 werd de leeftijdsgrens verhoogd naar 40 jaar. Deze verandering werd niet door iedereen positief ontvangen, omdat auto’s vanaf 25 jaar nu verplicht motorrijtuigenbelasting moesten betalen en het niet meer mogelijk was om een speciale, voordelige autoverzekering voor oldtimers af te sluiten.

Omdat dit proces zo geleidelijk mogelijk uit te voeren is er een overgangsregeling ingesteld. Desondanks zijn oldtimers populairder geworden. Auto’s van 40 jaar en ouder zijn nu minder frequent op de weg te vinden dan auto’s van 25 jaar, waardoor oldtimers beter worden gewaardeerd in termen van hun waarde. De planning is om in 2028 de grens te stellen op auto’s met een bouwjaar van vóór 1988. Alleen dan is een auto een oldtimer.

Oldtimer als investering

Vroeger kochten mensen meestal een oldtimer vanwege de voordelige kosten, maar tegenwoordig wordt een oldtimer ook aangeschaft als investering. Bij investeringen geldt immers het principe van vraag en aanbod. Hedendaags is er een aanzienlijke vraag naar oldtimers, wat resulteert in aanzienlijke waardestijgingen van deze voertuigen. De hoge vraag naar oldtimers kan gedeeltelijk worden verklaard door de gunstige economische situatie en de lage rentestanden. Een oldtimer kan een hoger rendement bieden dan een spaarrekening.

Welke oldtimers zijn favoriet?

De meest populaire oldtimer is de Volkswagen Kever. Er rijden nog een kleine 32.000 stuks rond in Nederland. Op nummer twee staat Mercedes en op nr. 3 de Citroën 2CV, beter bekent als de ‘lelijke eend’, met een kleine 7 duizend.

Hoe verzeker je een oldtimer?

Het aanvragen van een oldtimerverzekering is eenvoudig en snel. Selecteer simpelweg je voertuig, bereken de premie en vraag vervolgens de verzekering gemakkelijk online aan. Indien je meerdere oldtimer auto’s bezit, informeer dan naar onze verzamelpolis voor oldtimers. Wij staan klaar om je te helpen bij het beschermen van je waardevolle verzameling oldtimers. Neem vandaag nog contact met ons op en geniet met een gerust hart van je geliefde oldtimers op de weg.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Aantal oldtimers neemt toe