Aantal oldtimers neemt toe

Het aantal oldtimers in Nederland neemt toe

Oldtimers worden populairder. Elk jaar stijgt het aantal oldtimers in Nederland. Een auto is officieel een oldtimer wanneer deze 40 jaar of ouder is en is vrijgesteld van de wegenbelasting. De cijfers van de RDW en het CBS zijn echter ook gebaseerd op auto’s die ouder zijn dan 30 jaar en die niet zijn vrijgesteld van de wegenbelasting. In de meeste landen van Europa wordt een auto als oldtimer aangemerkt wanneer de oldtimer 25 jaar of ouder is. In Duitsland is deze leeftijdsgrens op 30 jaar gesteld.

Import van oldtimers neemt toe

Begin 2019 waren er 200.061 officieel geregistreerde oldtimers in Nederland. De stijging van het aantal oldtimers in Nederland heeft een aantal oorzaken. Enerzijds is het logisch te verklaren aan de hand van het bouwjaar van de auto. De auto’s die vanaf 1988 zijn gemaakt, zijn technisch kwalitatief veel beter dan de auto’s uit de jaren 50 en 60. Hierdoor is het makkelijker om de leeftijd van 30 te bereiken.

Een andere reden is dat een steeds groter wordende groep Nederlanders een oldtimer importeert. Vanaf 2014 worden er jaarlijks 4000 tot 4500 oldtimers vanuit het buitenland naar Nederland gehaald. Het aantal oldtimers dat vanaf Nederland naar het buitenland wordt geëxporteerd laat echter een behoorlijke daling zien. In 2014 gingen er ruim 18.000 oldtimers vanuit Nederland naar het buitenland. In 2018 is dit aantal gedaald naar 7800. Steeds meer oldtimers blijven dus in Nederland.

Maar waarom zijn oldtimers zo populair?

In 2014 is er een wetsverandering geweest. Eerst was een auto vanaf 25 jaar al een oldtimer, vanaf 2014 werd dit 40 jaar. Deze wijziging is niet door iedereen goed ontvangen. Auto’s vanaf 25 jaar moesten nu opeens wegenbelasting betalen en er kon geen speciale, goedkopere autoverzekering voor oldtimers meer worden afgesloten. Ondanks alles is dit één van de redenen waardoor de oldtimers populairder zijn geworden. Auto’s van 40 jaar en ouder komen nu minder vaak voor dan auto’s van 25 jaar. Hierdoor zijn oldtimers beter op hun waarde geschat.

Oldtimer als investering

Waar vroeger een oldtimer meestal werd aangeschaft voor het goedkope rijden, wordt een oldtimer tegenwoordig aangeschaft als investering. Bij investeringen geldt immers de wet van vraag en aanbod. Op dit moment is de vraag naar een oldtimer redelijk groot, waardoor de waarde van een oldtimer behoorlijk stijgt. De hoge vraag naar oldtimers kan worden verklaard aan de hand van de goede economie en de zeer lage rente. Een oldtimer levert immers meer rendement op dan een spaarrekening.

Welke oldtimers zijn op dit moment populair?

De meest populaire oldtimer is de Volkswagen Kever. Op 1 januari 2019 reden er maar liefst 8117 stuks rond. Op nummer twee staat de Citroën 2CV, beter bekent als de ‘lelijke eend’, met een aantal van 6663. De derde plaats wordt ingenomen door de Volkswagen Golf met een aantal van 6433 oudere modellen. Dit model wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd.

Aanvragen van de oldtimerverzekering is zo gedaan. Kies je voertuig, bereken de premie en vraag daarna de verzekering online aan. Heb je meerdere oldtimer auto’s, informeer naar onze verzamelpolis oldtimers.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Aantal oldtimers neemt toe