APK vrijstelling voor oldtimers ouder dan 50 jaar

Sinds 2021 een APK vrijstelling voor oldtimers van 50 jaar en ouder

In Nederland is het zo dat auto’s tot 50 jaar oud een Algemene Periodieke Keuring (APK) moeten ondergaan. Oldtimers ouder dan 50 zijn vanaf 2021 niet meer verplicht deze keuring te ondergaan. De vrijstelling geldt echter alleen voor oldtimers van 50 jaar of ouder die volledig in originele staat zijn en niet zijn aangepast of gerestaureerd. Als een oldtimer aan deze voorwaarden voldoet, dan is hij vrijgesteld van de verplichting om APK te laten keuren. Het blijft echter verstandig om de oldtimer regelmatig te laten controleren door een erkend garagebedrijf om er zeker van te zijn dat het voertuig veilig genoeg is om mee te rijden.

De APK vrijstelling is goed nieuws voor alle oldtimer liefhebbers die hun klassieker niet dagelijks gebruiken. Oldtimer auto’s van 50 jaar en ouder worden vaak goed onderhouden en er worden weinig kilometers gereden. De meeste klassiekers zijn in topvorm. Het is dan in zo’n geval niet nodig dat de auto elke 2 jaar gekeurd moet worden. De APK vrijstelling gold al vóór 2021 voor oldtimer motoren.

Niet de eerste keer

In 2008 was dit voorstel voor vrijstelling APK voor oldtimer auto’s ook al goedgekeurd, echter ging er het volgende fout: In plaats van het voorstel dat oldtimers ouder dan 50 jaar werden vrijgesteld van de APK verplichting is er een datum van 1-1-1960 aangehouden. Dit betekent in 2020 dat een auto die 60 jaar oud was pas vrijgesteld was van de 2 jaarlijkse keuring. Dit is met de wetswijziging van 2021 gecorrigeerd.

Onze oldtimerliefhebbers

Met name de BOVAG en de FEHAC hebben zich ingezet om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn hedendaags meer dan 150.000 auto’s ouder dan 50 jaar oud. Eerdere resultaten van deze organisaties was dat auto’s ouder dan 30 jaar niet elk jaar gekeurd hoeven te worden maar om de 2 jaar. De APK vrijstelling betekent voor oldtimerbezitters een kostenpost minder. De oldtimerliefhebber is immers al genoeg kwijt om zijn oldtimer is goede staat te houden. Het aanhouden van een oldtimer van 50 jaar en ouder wordt nu aantrekkelijker.

De vrijstelling geldt niet voor bussen en taxi’s van 50 jaar en ouder die nog gebruikt worden voor personenvervoer.

Oldtimer verzekeren

Voor oldtimers ouder dan 50 jaar hebben we een WA tarief van € 46,- per jaar. Kies je voor zomertijdkorting dan is de premie € 36,- per jaar. Kies je er voor om de oldtimer uitgebreider te verzekeren, zoals tegen brand en diefstal, dan verzeker je de oldtimer voor de taxatiewaarde tegen een voordelig tarief. Bereken hier.

3 reacties

  1. Tom Hoekstra op zegt:

    Fijn om te lezen dat de oldtimers niet meer voor de Apk voor personenauto’s worden opgeroepen. Vaak zijn dit toch hobby auto’s waar vooral aan geknutseld wordt. Om de twee jaar lijkt mij inderdaad voldoende en scheelt weer in de portemonnee.

  2. Henk op zegt:

    In 2008 stonden de EU-regels niet toe om een APK vrijstelling voor voertuigen van 1960 en later in te voeren. Pas daarna zijn de EU-regels gewijzigd waardoor APK vrijstelling van 50+ mogelijk werd.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering APK vrijstelling voor oldtimers ouder dan 50 jaar