APK vrijstelling voor oldtimers

APK vrijstelling voor oldtimers van 50 jaar en ouder

Sinds 2021 geldt er in Nederland een vrijstelling voor de Algemene Periodieke Keuring (APK) voor oldtimers die 50 jaar of ouder zijn. Dit betekent dat auto’s van deze leeftijd niet meer verplicht zijn om de periodieke keuring te ondergaan. Er zijn echter specifieke voorwaarden verbonden aan deze vrijstelling. Deze regeling is bedoeld voor oldtimers die volledig in hun originele staat verkeren en niet zijn aangepast of gerestaureerd. Als een oldtimer aan deze criteria voldoet, is het niet langer verplicht om een APK keuring te laten uitvoeren. Desondanks is het nog steeds raadzaam om de oldtimer periodiek te laten controleren door een erkend garagebedrijf om ervoor te zorgen dat het voertuig veilig genoeg is om mee te rijden.

De APK-vrijstelling is goed nieuws voor oldtimerliefhebbers die hun klassiekers en collectietimers niet dagelijks gebruiken. Er komen ook steeds meer oldtimers bij in deze categorie. Vaak worden oldtimers van 50 jaar en ouder goed onderhouden en leggen ze weinig kilometers af, waardoor ze doorgaans in uitstekende staat verkeren. In dergelijke gevallen is het niet langer nodig om de auto elke 2 jaar te laten keuren, zoals voorheen het geval was. Het is ook vermeldenswaardig dat de APK-vrijstelling al eerder van kracht was voor oldtimer motoren, nog voordat deze regeling werd uitgebreid naar auto’s.

Niet de eerste keer

Het is interessant om te weten dat in 2008 al eens een voorstel voor een APK-vrijstelling voor oldtimers was goedgekeurd, maar dat er een fout werd gemaakt bij de implementatie. In plaats van een leeftijdsgrens van 50 jaar aan te houden, werd de datum 1 januari 1960 vastgesteld als criterium. Hierdoor werden auto’s die 60 jaar oud waren pas vrijgesteld van de tweejaarlijkse keuring in 2020. Deze fout is in 2021 gecorrigeerd met de nieuwe wetswijziging.

Onze oldtimerliefhebbers

De inzet van organisaties zoals BOVAG en FEHAC heeft bijgedragen aan het tot stand komen van deze regeling. Op dit moment zijn er meer dan 150.000 auto’s ouder dan 50 jaar in Nederland. Eerdere successen van deze organisaties hebben al geleid tot een verlenging van de keuringsinterval van 30 jaar oude auto’s naar eens in de twee jaar. De APK-vrijstelling betekent een financiële meevaller voor oldtimerbezitters, die al genoeg kosten maken om hun klassiekers in goede staat te houden. Hierdoor wordt het behoud van een oldtimer van 50 jaar en ouder aantrekkelijker.

Het is belangrijk op te merken dat de vrijstelling niet van toepassing is op bussen en taxi’s van 50 jaar en ouder die nog steeds worden gebruikt voor personenvervoer. Deze voertuigen blijven onderworpen aan de APK-keuringsplicht.

Oldtimer verzekeren

Voor oldtimers ouder dan 50 jaar hebben we een WA tarief van € 46,- per jaar. Kies je voor zomertijdkorting dan is de premie € 36,- per jaar. Wil je de oldtimer uitgebreider verzekeren, zoals tegen brand en diefstal? Dan verzeker je de oldtimer voor de taxatiewaarde tegen een voordelig tarief. Bereken hier.

Lees hier meer tips om te besparen op oldtimerverzekering
Gerelateerde artikelen: Motorrijtuigen belasting oldtimer

Aan deze blog kun je geen rechten ontlenen.

3 reacties

  1. Tom Hoekstra op zegt:

    Fijn om te lezen dat de oldtimers niet meer voor de Apk voor personenauto’s worden opgeroepen. Vaak zijn dit toch hobby auto’s waar vooral aan geknutseld wordt. Om de twee jaar lijkt mij inderdaad voldoende en scheelt weer in de portemonnee.

  2. Henk op zegt:

    In 2008 stonden de EU-regels niet toe om een APK vrijstelling voor voertuigen van 1960 en later in te voeren. Pas daarna zijn de EU-regels gewijzigd waardoor APK vrijstelling van 50+ mogelijk werd.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering APK vrijstelling voor oldtimers