Oldtimer ombouwen – een oplossing?

Is een oldtimer ombouwen een goed idee?

Steeds meer binnensteden accepteren geen oude auto’s en vanaf 2030 mogen er alleen nog maar nieuwe elektrische personenwagens worden verkocht in Nederland. Je zou zeggen, bouw de oldtimers om en je hebt een aantal problemen opgelost.

Een eeuw geleden

Je ziet steeds meer volledig elektrische auto’s in Nederland. Het had niet veel gescheeld of we hadden al lang in elektrische auto’s gereden. Zo rond 1900 leek de elektrische auto de toekomst te hebben. De benzine auto won uiteindelijk doordat een benzine motor een krachtigere motor heeft en door de uitvinding van de startmotor was het gemakkelijk om deze benzine auto te starten.

Een elektrische oldtimer is zeer zeldzaam maar ze bestaan. er zijn zo’n 30 auto’s die gemaakt zijn in 1915 en daarvóór. Er zijn nu nog 4 originele elektrische oldtimers in ons land. Ze zijn van het merk Pope Waverley en Baker Electric.

Oldtimer ombouwen?

Er komen steeds meer mogelijkheden. Een oldtimer ombouwen tot elektrische auto is in beginsel gemakkelijker dan een auto ombouwen die al allerlei elektronica heeft. Het ombouwen is een leuke technische uitdaging echter als het doel is om het milieu te verbeteren dan moet je je afvragen of het de moeite waard is. De hele auto zal moeten worden aangepast door het accupakket. Dit is zo veel zwaarder dat er veel meer moet worden aangepast. Denk dan aan het chassis, de wielophanging en de remmen.

Er zijn al wat voorbeelden van oldtimers die zijn omgebouwd. Het gaat dan alleen om personenauto’s. Er zijn een aantal Citroëns, Volkswagen Kevers en Lelijke eenden omgebouwd naar elektrisch. In ons land zijn er drie verschillende specialisten om een oldtimer auto volledig te voorzien van een elektrisch aandrijflijn. Mocht je overwegen om je oldtimer te laten ombouwen naar een elektrisch voertuig, kost het je tussen de 21- en 45 mille. Er zijn zelfs nog duurdere voorbeelden. Na ombouwen van de oldtimer moet de auto opnieuw gekeurd door de RDW, vanwege het ingrijpende karakter van de ombouw.

In de regel rijd je niet veel kilometers met een oldtimer. De conclusie kan ook niet anders zijn dat het ombouwen van een oldtimer naar een elektrisch voertuig financieel niet haalbaar is. Daarnaast is je omgebouwde oldtimer geen oldtimer meer omdat de auto niet meer origineel is. Wil je elektrisch rijden dan kun je beter een auto aanschaffen met een stekker. Koop een Opel Ampéra, een Nissan Leaf of een Tesla en laat de oldtimer gewoon oldtimer zijn.

oldtimer ombouwenDe foto die je ziet op deze pagina is een Henny Kilowatt een een elektrische auto uit 1961. Het is de eerste “massa” productie auto. Er zijn zo’n 100 geproduceerd waarvan maar 47 verkocht. Toen geen succes maar… Er zijn nu nog 2 auto’s bekend met minder dan 800 km op de teller, je kunt je voorstellen dat deze nu in een museum staan.

2 reacties

 1. Gerard op zegt:

  Beste Bob, als je de financiële middelen hebt en geen dure benzinebak wil rijden: gewoon doen! One of a kind

 2. Bob Van der MAAS op zegt:

  wat is dan wel een optie voor een classic car .? Ik wil een Excalibur TOURING Sedan kopen , een beetje exemplaar kost
  ca. 50.000 euro . Dat weten we dan , dus to take or to leave it . MAAR heb inmiddels begrepen dat ze 1 op 3,5 lopen
  en dat bevalt me niet zo erg en begrijpen doe ik het ook niet ., polyester chassis dus toch niet al te zwaar .?
  Ombouwen naar electrisch schijnt ook niet te lonen i.v.m. te rijden aantal kilometers . Iemand een slim idee , dank daarvoor

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Oldtimer ombouwen – een oplossing?