Dagwaarde

Dagwaarde auto of oldtimer

De dagwaarde van een auto is de waarde van de auto of oldtimer als deze nieuw zou worden aangeschaft, minus het bedrag gebaseerd op waardevermindering van veroudering of slijtage. Simpeler gezegd, het is het bedrag dat nodig is om een gelijkwaardige auto aan te schaffen. Het wordt ook wel vervangingswaarde genoemd.

Nut van dagwaarde

De dagwaarde bij een auto van een aantal jaren oud als maatstaf gebruikt voor uitkering bij schade als gevolg van diefstal of bij total verliesschade. Ook accessoires en aanpassingen aan het voertuig worden meegenomen in deze waarde. De verzekeraar gebruikt de dagwaarde ook om de premie autoverzekering te berekenen. Voor een oldtimerverzekering wordt er vaker rekening gehouden met de taxatiewaarde. De taxatiewaarde is in de meeste gevallen hoger dan de dagwaarde.

Waarde afhankelijk

Het blijft echter mensenwerk. De dagwaarde van een oldtimer kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het merk en model van de auto, de leeftijd, de algehele staat, de zeldzaamheid en de historische waarde hebben behoorlijk effect op de prijs van een oldtimer. Over het algemeen wordt de huidige marktprijs gebaseerd op de vraag en het aanbod van vergelijkbare voertuigen, evenals de staat van de auto. Je kunt je voorstellen dat een roetige Renault 4 minder waard is dan eentje in zeldzame goede conditie.

Naast een taxatie van een erkend taxateur zijn er verschillende online tools en gidsen die kunnen helpen bij het bepalen van de dagwaarde van een oldtimer. Het is echter belangrijk om te weten dat een dagwaarde altijd een indicatie is en niet altijd overeenkomt met sentimentele of nostalgische waarde.

Oldtimers die in waarde zijn gestegen:

  1. Porsche 911 (Type 964): De Porsche 911 uit de jaren 90, met name het Type 964, is de afgelopen jaren enorm in waarde gestegen. De combinatie van klassieke lijnen, betrouwbare techniek en een grote groep van liefhebbers heeft bijgedragen aan de stijgende prijzen.
  2. Mercedes-Benz 300SL Gullwing: De iconische 300SL Gullwing uit de jaren 50 is één van de meest gewilde oldtimers. Zijn unieke vleugeldeuren en de legendarische 3.0-liter zescilinder motor hebben hieraan bijgedragen
  3. Ferrari 250 GT California Spider: Deze prachtige open sportwagen uit de jaren ’60 is een van de meest begeerde Ferrari’s aller tijden. Met slechts een handvol exemplaren geproduceerd, zijn de prijzen astronomisch gestegen.
  4. Jaguar E-Type: De Jaguar E-Type, ook wel bekend als de XK-E, is een tijdloze klassieker uit de jaren ’60. Zijn elegante ontwerp en krachtige zescilinder motor hebben ervoor gezorgd dat de waarde gestaag is toegenomen.
  5. BMW 2002 Turbo: De BMW 2002 Turbo uit de jaren ’70 was één van de eerste productieauto’s met een turbomotor. Zijn zeldzaamheid en sportieve prestaties hebben geleid tot een stijgende vraag en waarde.