Groene Kaart

Wat moet je doen met de groene Kaart?

Als je de polis thuis gestuurd krijgt zit er vaak een groene kaart bij. Dit groen papier laat zien waarvoor jij bent verzekerd. Het is een fysiek papier of een pasje die jij als bestuurder in bepaalde situaties moet kunnen laten zien, vooral voor reizen naar het buitenland. In deze landen is de groene kaart ook verplicht.

Vanaf 1 juli 2020 vervangt het Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB) de groene kaart.

Het is nu ook officieel toegestaan het IVB document digitaal te verstrekken. Het is vanaf 1 juli 2020 niet meer verplicht de groene kaart op groen papier af te drukken. Indien het IVB digitaal wordt aangeleverd dient de achtergrond wit te zijn.

Op het verzekeringsbewijs zijn gegevens te vinden over de huidige verzekering, Onder andere:

  • Land waarin het voertuig is verzekerd
  • Kenteken van het voertuig
  • De begin- en einddatum van de verzekering
  • Het kaartnummer, deze is benodigd voor schadeclaims binnen Europa

De groene kaart is verplicht om bij je te hebben in de volgende landen: Wit-Rusland, Servië, Rusland, Oekraïne, Montenegro, Marokko, Moldavië, Albanië, Bosnië, Iran, Israël, Herzegovina, Macedonië, Turkije en Tunesië.

Als je een caravan of aanhanger bezit die zelf een kenteken heeft, dan moet je hiervoor ook een groene kaart in bezit hebben voor de volgende landen: Portugal, Spanje, Kroatië, Polen en Duitsland. Deze moet worden aangevraagd bij dezelfde partij waar de trekkende auto is verzekerd.

Bij bepaalde verzekeringen wordt er een regulier verzekeringsbewijs afgegeven. Dit is een formulier met informatie over de verzekering zoals het verzekerde bedrag, de premie en eigen risico. Het verzekeringsbewijs is niet altijd hetzelfde als de groene kaart. Kijk dus goed wat je nodig hebt als je naar het buitenland gaat.

Groene kaart verplicht?

Het is niet verplicht om de groene kaart in Nederland bij je te hebben, toch raden we je aan om dit papier in de auto op te bergen. Of het IVB digitaal, bijvoorbeeld op je telefoon bij je te hebben. Elk jaar krijg je een nieuwe van je verzekeraar. Leg deze meteen in de auto. Je hebt dan namelijk altijd je verzekeringsgegevens bij de hand. Reuze handig als je schade hebt of als je wordt aangehouden. Ook als je naar het buitenland gaat dan heb je de kaart al in de auto en hoef je er niet meer om te zoeken.