Groene Kaart

Wat heb je aan de groene kaart?

Als je de polis van je auto, bromfiets of motor thuis gestuurd krijgt zitten er vaak nog extra polis papieren bij, zoals de groene kaart. Dit groene papier laat zien waarvoor jij bent verzekerd. Het is een fysiek papier of een pasje die jij als bestuurder in bepaalde situaties moet kunnen laten zien, vooral voor reizen naar het buitenland. In sommige landen is deze kaart zelfs verplicht om bij je te hebben.

Vanaf juli 2020 is de groene kaart vervangen door het Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB)

Het internationaal verzekeringsbewijs is een document dat bewijst dat een persoon een geldige verzekering heeft voor een voertuig. Dit document is vereist als je met je voertuig naar het buitenland reist en is vaak nodig om toegang te krijgen tot bepaalde landen of om te voldoen aan de verzekeringsvereisten van het land waar je naartoe reist. Het internationaal verzekeringsbewijs is meestal een blauw of wit formulier met de naam van de verzekeringsmaatschappij en de geldigheidsduur van de verzekering. Dit document moet worden voorgelegd aan de autoriteiten als dat wordt gevraagd. groene kaart

Op het verzekeringsbewijs staan gegevens over de huidige verzekering, zoals:

  • Land waarin het voertuig is verzekerd
  • Kenteken van het voertuig
  • De begin- en einddatum van de verzekering
  • Het kaartnummer, dit is nodig voor schadeclaims binnen Europa

Het verzekeringsbewijs is verplicht om bij je te hebben in de volgende landen: Servië, Oekraïne, Montenegro, Marokko, Moldavië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Turkije en Tunesië.

Als je een caravan of aanhanger bezit die zelf een kenteken heeft, dan moet je hiervoor ook een groene kaart in bezit hebben voor de volgende landen: Portugal, Spanje, Kroatië, Polen en Duitsland. Deze moet worden aangevraagd bij dezelfde verzekeraar waar de trekkende auto is verzekerd.

Bij bepaalde verzekeringen, zoals een bootverzekering wordt er ook een internationaal verzekeringsbewijs afgegeven. Zo’n verzekeringsbewijs is niet hetzelfde als de groene kaart auto. Dit kan soms verwarring opleveren. Kijk dus goed wat je nodig hebt als je naar het buitenland gaat.

Groene kaart verplicht?

Het is niet verplicht om de groene kaart in Nederland bij je te hebben, toch raden we je aan om dit papier in de auto op te bergen. Of het IVB digitaal, bijvoorbeeld op je telefoon op te slaan. Als je nog een groene kaart via de post krijgt van de verzekeraar, leg deze meteen in de auto. Je hebt dan namelijk altijd je verzekeringsgegevens bij de hand. Handig bij situaties zoals schade met een ander of een aanhouding. Ook als je naar het buitenland gaat dan heb je de kaart al in de auto en hoef je er niet meer om te zoeken of eentje op te vragen bij je assuradeur.