Wat is het Bonus/Malus systeem?

Hoe werkt het Bonus Malus systeem?

Het Bonus/Malus systeem is bedoeld om de schadevrije jaren met de daarbij behorende no-claim korting te berekenen. Het Bonus/Malus systeem is van toepassing bij bromfiets, auto en motorverzekering. Voor de oldtimer verzekering is er geen sprake van Bonus/Malus of no-claim korting. De premie van de oldtimerverzekering is een vaste premie.

Des te meer jaren dat je zonder schade rijdt, des te meer “bonus” je krijgt. Deze bonus betekent een lagere premie. Als je daarna schade oploopt, kun je weer schadevrije jaren verliezen. De schadevrije jaren gaan dan met meerdere treden (meestal 5) naar beneden. Dit hoeft niet te betekenen dat je alle schadevrije jaren kwijt bent.

Pas op bij meerdere schades

Het kan gebeuren dat je in een periode meerdere keren schade oploopt. In dit geval kan het zijn dat je de “malus” in gaat. Dit betekent dat je negatieve schadevrije jaren hebt. Hierdoor kan de premie voor een periode hoger zijn dan gemiddeld, je betaalt dan een toeslag op de premie in plaats van dat je een korting krijgt. Schade waar je geen schuld aan hebt heeft vaak geen gevolgen voor jouw schadevrije jaren.

In dit document kun je de B/M ladder bekijken.

Als je meerdere schades achter elkaar hebt is het verstandig om de kleine schadebedragen zelf te betalen, zodat jouw premie niet duurder wordt.

Royementsverklaring

Vanaf 2007 worden (met enkele uitzondering) er bij verzekeringsmaatschappijen geen royementsverklaringen meer afgegeven. Dit waren fysieke papieren die werden opgestuurd nadat een verzekering was beëindigd. Je kreeg dan een document waarop vermeld stond hoeveel schadevrije jaren je had opgebouwd. Deze royementsverklaring stuurde je naar de nieuwe verzekeraar. De verzekeraar zette de schadevrije jaren over op de nieuwe verzekering. Sinds 2007 wordt er gebruik gemaakt van Roy Data. Dit is een database waar de verzekeraar toegang toe heeft. In Roy data wordt bijgehouden hoeveel schadevrije jaren een verzekeringsnemer heeft.

Het opvragen van een royementsverklaring gebeurt nog wel voor bromfietsverzekeringen. maar ook de bootverzekering kent een Bonus/Malus systeem. Vaak wordt het laatste polisblad van de vorige polis opgevraagd. Hier staan vaak de schadevrije jaren op.

de OldtimerVerzekering Kennisbank Wat is het Bonus/Malus systeem?