Lelijke eend

De Citroën 2CV een lelijke eend?

Het merk Citroën is ontstaan in het begin van de 20e eeuw. Het was André Citroën, wiens familie oorspronkelijk uit Nederland kwam, die in 1919 de Citroën Type A op de markt in Europa bracht. In de loop der jaren zijn er heel wat verschillende Citroën modellen voorbij gekomen. Op deze pagina nemen we een van de bekendste modellen onder de loep: de Citroën 2CV. 2CV staat voor Deux Chevaux Vapeur, de leterlijke vertaling is 2 paardenkracht. Waarom de Citroën 2CV de lelijke eend wordt genoemd, komen we hieronder op terug.

André Citroën overleed op 3 juli 1935. Citroën werd overgenomen door bandenfabrikant Michelin. In het zelfde jaar, 1935 wil Michelin indruk maken op de plattelandswegen met een betaalbare auto. In 1938 ontwikkelt Citroën het prototype van de 2CV, de TPV (Toute Petite Voiture).

De lelijke eend in de oorlog

In 1939 zou Citroën het prototype aan het publiek tonen op de Salon de l’Automobile in Parijs maar door de oorlog werd dit evenement afgelast. Nadat de Citroën fabriek op 3 juni 1940 gebombardeerd wordt neemt de productie van de 2CV af. De prototypes die nog in tact zijn worden gedemonteerd en geborgen. In 1942 wordt de Citroën fabriek opnieuw gebombardeerd. Tijdens de oorlog loopt de jaarlijkse productie van Citroën terug van 100.000 naar 9.000 auto’s.

In 1948 is het dan eindelijk zover, de Citroën 2CV wordt aan de bezoekers van de Salon de l’Automobile gepresenteerd. De reactie van het volk waren wisselend. Zo was er een Nederlandse journalist die de 2CV naast de andere Citroën modellen omschreef als “Lelijk Eendje”. De term lelijke eend blijft daarna in de volksmond een geuzennaam. In België wordt de auto “het wippertje” en “de geit” genoemd. In Duitsland “Ente” en in Frankrijk “La Deuce”en in Engeland “Tin Snail”. De serieproductie van 2CV begint in 1949. Citroën heeft tot het einde van de productie op 27 juli 1990 totaal meer dan 5 miljoen 2CV’s in veel verschillende uitvoeringen geproduceerd.

Er zijn momenteel 2CV’s in omloop die meer dan € 20.000,- kosten. Dit betekent dat de auto nu meer kost dan toen die nieuw was. Dit zijn wel klassiekers in excellente staat, vaak met niet meer dan 10.000 km op de teller. Misschien is de naam “lelijke eend” nu meer een koosnaampje.

premie Citroen 2CV

Zoek je voor deze bijzondere auto een oldtimer verzekering? Wij hebben voor de Citroën 2CV een voordelig tarief. Bereken de premie of bel ons, we geven je telefonisch een premievoorstel en als je wilt overstappen van oldtimer verzekering dan helpen we je graag.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *