Lelijke eend

De Citroën 2CV een lelijke eend?

De Citroën is ontstaan in het begin van de 20e eeuw. Het was André Citroën, wiens familie oorspronkelijk uit Nederland kwam, die in 1919 de Citroën Type A op de markt in Europa bracht. In de loop der jaren zijn er heel wat verschillende Citroën modellen voorbij gekomen. Op deze pagina nemen we een van de bekendste modellen onder de loep: de Citroën 2CV. 2CV staat voor Deux Chevaux Vapeur, dit betekent 2 paardenkracht. Waarom de Citroën 2CV de lelijke eend wordt genoemd, komen we later even op terug.

André Citroën overleed op 3 juli 1935. Citroën werd overgenomen door bandenfabrikant Michelin. Ook in 1935 komt Michelin met het idee om indruk achter te laten op de plattelandswegen met een betaalbare auto.  In 1938 ontwikkeld Citroën het prototype van de 2CV beter bekent als de TPV (Toute Petite Voiture).

De lelijke eend in de oorlog

In 1939 Citroën zou het prototype aan het publiek tonen op de Salon de l’Automobile in Parijs maar door de oorlog werd dit evenement afgelast. Nadat de Citroën fabriek op 3 juni 1940 gebombardeerd wordt neemt de productie van de 2CV af. De prototypes die nog in tact zijn worden gedemonteerd en geborgen. In 1942 wordt de Citroën fabriek opnieuw gebombardeerd. Tijdens de oorlog loopt de jaarlijkse productie van Citroën terug van 100.000 naar 9.000 auto’s.

In 1948 is het dan eindelijk zover, de Citroën 2CV wordt aan de bezoekers van de Salon de l’Automobile gepresenteerd. De reactie van het volk waren wisselend. Zo was er een Nederlandse journalist die de 2CV naast de andere Citroën modellen omschreef als “Lelijk Eendje”. De term lelijke eend blijft daarna in de volksmond een geuzenaam. In België wordt de auto “het wippertje” en “de geit” genoemd. In Duitsland “Ente” en in Frankrijk “La Deuce”en in Engeland “Tin Snail”. De serieproductie van 2CV begint in 1949. Citroën heeft tot het einde van de productie op 27 juli 1990 totaal meer dan 5 miljoen 2CV’s in veel verschillende uitvoeringen geproduceerd.

Er zijn momenteel 2CV’s in omloop die meer dan 20.000,- euro’s kosten. Dit zijn wel klassiekers in uitzonderlijke staat, vaak met niet meer dan 10.000 km op de teller. Misschien moet de term lelijke eend toch weer worden herzien?

premie Citroen 2CV

Wij verzekeren de lelijke eend of liever gezegd de Citroën 2CV voor een voordelig tarief. Bereken hier de premie of bel ons even, we kunnen je telefonisch helpen. We vertellen je graag wat de premie is voor de Citroën verzekering en kunnen je helpen met het afsluiten van de oldtimer verzekering.