Oldtimer schorsen

Oldtimer schorsen voor meerdere jaren mogelijk

Vanaf 2019 is het mogelijk om een auto of oldtimer voor een langere periode dan één jaar te schorsen. Je kunt een oldtimer nu zelfs voor 2 of 3 jaar schorsen. De schorsing hoeft niet meer ieder jaar verlengd te worden. De wegenbelasting stopt automatisch, de verzekering moet je wel zelf opzeggen. Als je kiest voor een langere schorsingsperiode bespaar je geld en moeite. De  kosten voor het schorsen blijven gelijk of je nu kiest voor één jaar schorsing of dat je de oldtimer voor twee of drie jaar schorst.

Dit is zeker handig voor als je bijvoorbeeld een oldtimer aanschaft met de bedoeling de auto te restaureren. Een restauratie duurt soms langer dan een jaar en dan heb je het meteen goed geregeld. Je kunt op de website van de RDW het kenteken van de oldtimer schorsen. Tijdens de periode van schorsing hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen en is er voor de oldtimer geen geldige APK nodig. Tevens heb je geen verzekeringsplicht. Het mag duidelijk zijn dat de oldtimer dan ook beslist niet de weg op mag. De oldtimerverzekering kan tijdelijk stopgezet worden of door blijven lopen. In het laatste geval zal de oldtimer aan het begin van de restauratie getaxeerd moeten worden, de oldtimer kan dan voor de taxatiewaarde tegen brand/diefstal (Beperkt Casco) verzekerd worden.

Niet parkeren op de openbare weg of in de buurt van de openbare weg

Een oldtimer schorsen is alleen mogelijk met bepaalde voorwaarden. Stel, je wilt een auto opknappen en je zet de auto op eigen terrein maar je kunt de auto wel zien vanaf de openbare weg. Dit is een slecht idee. Je loopt het risico dat je project op de foto komt door een auto van de belastingdienst. Als eigenaar van de oldtimer kun je dan een flinke boete tegemoet zien, zelfs als de auto geen kentekenplaten heeft kan het zijn dat je een beschikking krijgt.

Wat is een openbare weg?

Naast de weg vallen ook paden, bermen, zijkanten van wegen, openbaar toegankelijke parkeerterreinen en parkeergarages onder openbare weg. Maar ook een parkeerplaats voor of naast je huis of gebouw wat een op of inrit is vanaf de openbare weg is verboden gebied voor een geschorste auto. Dus als je de mogelijkheid hebt om een weggetje of een inrit in te rijden wordt dit als openbare weg gezien.

Dus let goed op, de boetes van onverzekerde auto’s kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Let er dus op, zodra je een auto op naam krijgt je meteen de oldtimerverzekering regelt.

Aan deze blog kunt u geen rechten ontlenen.

2 reacties

 1. Lars op zegt:

  Beste,

  Mijn auto is tijdens schorsing oldtimer geworden. Eerste tenaamstelling 1982.
  ben ik nu nog steeds verplicht om hem ieder jaar te schorsen? Ik ben 4 jaar geleden geemigreerd en ik heb nooit meer bericht ontvangen dat ik mijn schorsingen moest verlengen.
  Ik kan er niets van vinden op de RDW en als ik inlog met mijn Digid krijg ik alleen te zien dat de schorsing is verlopen zonder datum.

  bedankt alvast.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Oldtimer schorsen