Oldtimer taxeren

Wanneer laat je een oldtimer taxeren

Je wilt je oldtimer of youngtimer goed verzekeren en dat betekent dat je de klassieker moet laten taxeren. Wat moet je dan regelen en waarom is een taxatie nodig?

Met een taxatierapport wordt de waarde van je voertuig vastgelegd. In het rapport staan alle kenmerken van je voertuig, bijzonderheden en/of aanpassingen die zijn uitgevoerd. Maar het zegt ook zeker iets over de staat en marktwaarde van het voertuig en/of de gedane investeringen.

Taxatierapport oldtimer, hoe lang is deze geldig?

De taxatierapporten hebben een geldigheidsduur van 3 jaar. Gedurende deze periode heb je zekerheid van de waarde zoals deze in het rapport staat. Zijn er verbeteringen aangebracht in deze periode, dan is het slim je rapport tussentijds te laten her- beoordelen door de taxateur. Ook als je ziet dat de waarde van vergelijkbare oldtimers stijgen.

Uitgebreid verzekeren? Taxeren is dan verplicht

Je moet er niet aan denken dat door diefstal of brand je geliefde voertuig beschadigd of kwijt raakt. Het taxatierapport geeft in dit geval zekerheid en voorkomt onnodige discussie. De door de taxateur vastgestelde waarde geeft een garantie op het uit te keren schadebedrag wanneer je voertuig beperkt- of volledig casco (allrisk) is verzekerd. Bij het ingaan van de verzekering wordt er om het rapport gevraagd. Het taxatierapport mag bij het indienen niet ouder zijn dan 6 maanden.

Oldtimer taxeren om fiscale redenen?

Steeds meer ondernemers leasen een oldtimer of youngtimer. Bij een voertuig ouder van 15 jaar betaal je immers geen bijtelling over de nieuwwaarde, maar over de waarde van de auto in het economische verkeer (35%). Deze waarde kun je bepalen door de auto te laten taxeren.

Oldtimer taxeren na restauratie

Niet alleen voor het verzekeren van een oldtimer is een taxatie nodig. Een restauratie van een oldtimer neemt vaak veel tijd en geld in beslag. Het is dan nodig om de oldtimer (opnieuw) te laten taxeren. Stel dat je de oldtimer hebt opgeknapt en dit heeft 5000,- gekost. Het kan zijn dat de auto nu meer waard is geworden. Hoeveel precies dat zal de taxateur moeten aangeven.

Online taxeren

Een online taxatie is voordeliger maar niet alle verzekeraars accepteren een online taxatie. Turien is een verzekeraar die dat wel doet, hier lees je meer over de online taxatie oldtimer.

Voorwaarden voor de online taxatie

Alleen WA verzekerd?

Heb je je voertuig alleen WA verzekerd? Ook dan is het slim om je oldtimer te laten taxeren.

Heb je een schade door toedoen van een ander, dan moet de verzekeraar van de tegenpartij zich bij het uitkeren van de schade baseren op het taxatierapport. Is er geen taxatierapport dan zal een schade expert de dagwaarde van het voertuig vaststellen. Deze taxatiewaarde zal altijd een stuk hoger liggen dan de dagwaarde die, gezien de leeftijd van onze voertuigen, vaak nihil is.

Oldtimer taxeren voor:

  • Klassieke auto’sFehac taxateur
  • Motorfietsen
  • Kampeerauto’s
  • Vrachtauto’s
  • Custom cars
  • Oldtimer bromfietsen

Hoe vraag je een regulier taxatierapport aan?

  • Selecteer de taxateur bij jouw in de buurt, kijk op de website van de Fehac Taxateurs
  • Vraag wat de taxatie kost en maak een afspraak met de taxateur. taxateur

 

de OldtimerVerzekering Oldtimer taxeren