Oldtimerregeling 2023

Motorrijtuigenbelasting Oldtimerregeling 2023

Er is een mogelijkheid om korting te krijgen op de wegenbelasting. De consequentie is dat je 3 maanden per jaar niet mag rijden. Dit is december, januari en februari.

Oldtimers die in de overgangsregeling mogen zijn oldtimers die een bouwjaar hebben tussen 1 januari 1988 en het moment dat de auto 40 jaar oud is. De oldtimerregeling is dus nog geldig tot 2028. Je kunt de overgangsregeling aanvragen op de website van de belastingdienst. Dit moet vóór 1 november.

Heb je de oldtimerregeling op tijd geregeld (betaald vóór 31 december 2022) dan betaal je in 2023 € 138,- motorrijtuigenbelasting. Tot en met eind februari mag de oldtimer niet de weg op, uitgezonderd voor een eventuele APK keuring of een evenement. Parkeren op openbare plaatsen is verboden in deze periode. Zorg er dus voor dat de oldtimer ergens binnen staat.

Oldtimers rijden op diesel of LPG

Oldtimers op diesel en LPG komen niet voor de MRB overgangsregeling in aanmerking. Eigenaren betalen daarvoor het volledige tarief, tenzij het kenteken geschorst is of als het voertuig ouder is dan 40 jaar.

Nu niet in oldtimerregeling? Dan kan dit pas volgend jaar weer

Oldtimer die nu niet in de MRB overgangsregeling 2022 zitten, maar eigenaren die dat volgend jaar wel willen, kunnen dit aanvragen bij de Belastingdienst. Je kunt het formulier ‘verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ invullen. Wie nu niet de regeling zit komt overigens pas per 1 januari 2023 weer in aanmerking.

In 2022 stoppen met overgangsregeling?

Stel dat je de oldtimer wilt gebruiken in december 2022, dan kun je besluiten om in de loop van dit jaar direct van de regeling af te zien. In dat geval moet er wel weer het normale tarief betaald worden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.

Oldtimer kopen die niet in de overgangsregeling valt

Let op, bij het aanschaffen van een oldtimer die niet in de MRB overgangsregeling zit, blijft de oldtimer tot eind van dit jaar in de gewone MRB regeling. Je kunt de overgangsregeling of oldtimerregeling voor het nieuwe jaar 2023 aanvragen.

Onderhoud en oldtimer verzekeren

Ook als de auto stilstaat, check de auto zo nu en dan. Start de motor eens, controleer of de auto olie lekt, check de brandstof en de bandenspanning. Kijk meteen ook of je oldtimer verzekering nog aan je wensen voldoet. Heeft jouw oldtimerverzekering bijvoorbeeld zomertijdkorting? Hier bespaar je premie mee, maar let op, deze oldtimers mogen alleen de weg op tijdens de zomertijd. Deze zomertijd loopt van eind maart tot eind oktober. De wintertijd duurt 5 maanden. Heb je vragen over het verzekeren van een oldtimer? Bel 0513-646494 of  bereken de premie

6 reacties

 1. Ton op zegt:

  de regeling is nu dat elke auto van 40 jaar of ouder automatisch bericht krijgt (of al heeft) van belastingvrijstelling.
  Maar de overheid is altijd een onbetrouwbare organisatie (geweest) Want toen het teveel geld ging schelen werd in 2013 de 25 jaar regeling naar 40 jaar opgerekt. Er kwam een overgangsregeling voor auto’s tussen de 25 en 40 jaar maar alleen voor benzineauto’s. dus niet voor diesel of lpg. Er reden teveel oersterke diesels van Mercedes rond. Dus als die nog steeds rondrijden dan weet je maar nooit wat de overheid gaat doen

 2. Sam op zegt:

  Is het inderdaad zo dat een auto die ouder is dan 40 jaar maar een diesel motor heeft ook vrijgesteld is van wegenbelasting? En zo ja, is er kans dat die regeling opeens gaat veranderen en er in de toekomst wel wegenbelasting voor betaald moet gaan worden.
  Ik overweeg op het moment om een diesel auto uit 1976 te kopen, maar dat heeft alleen zin als deze ook daadwerkelijk wegenbelastingvrij is. Vandaar mijn vraag

  • Nee, helaas, dit heb ik gevonden op de website van de belastingdienst:

   Uw motorrijtuig komt niet in aanmerking voor de overgangsregeling voor oldtimers. Uw motorrijtuig komt in aanmerking voor de oldtimervrijstelling op het moment dat het 40 jaar oud is.

   De overgangsregeling is nu van toepassing van personenauto’s tussen 32 en 40 jaar oud. (bouwjaar na 1-1-1988)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Oldtimerregeling 2023