Toenemende waarde oldtimer

Is een oldtimer aanschaffen een goede investering?

Echte klassieke auto’s worden logischerwijze zeldzamer naarmate de jaren verstrijken. Maar wist je dat sommige oldtimers ook een goede belegging kunnen zijn? In dit artikel lees je hoe de waarde van een oldtimer kan toenemen.

Je kunt een standaard oldtimerverzekering afsluiten als een oldtimer 30 jaar of ouder. Fiscaal gezien is een auto van 40 jaar pas een oldtimer in Nederland. Vanaf 40 jaar is een oldtimer belastingvrij. Deze regeling geldt in ieder geval nog tot 2028.

Volgens het CBS en de RDW zijn er nu rond de 200.000 oldtimers geregistreerd in Nederland. Elk jaar worden er zo’n 5000 oldtimers uit het buitenland geïmporteerd, terwijl er ongeveer 7000 worden geëxporteerd.

Veranderingen door de jaren heen

Vroeger werd een oldtimer voornamelijk aangeschaft vanwege de kostenbesparing die het bood als vervoersmiddel. Tegenwoordig groeit echter het bewustzijn dat een oldtimer eveneens een aantrekkelijk beleggingsobject kan zijn. Hoewel niet iedereen direct denkt aan het investeren in een oldtimer, zien we een toenemende belangstelling voor klassieke auto’s als waardevolle investeringen. In het licht van de huidige aandelenmarkt, lage rentetarieven en de beperkte groeimogelijkheden op de vastgoedmarkt, biedt een klassieke auto als belegging stabiele perspectieven.

Hoe verhoog je de waarde van een oldtimer?

Het verhogen van de waarde van een oldtimer vereist aandacht en zorg. Hier zijn enkele stappen om de waarde van je oldtimer te vergroten:

 1. Regelmatig onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud en houd de mechanische systemen in topconditie. Dit omvat het volgen van het onderhoudsschema, het controleren van vloeistoffen en het vervangen van versleten onderdelen.
 2. Behoud van originaliteit: Originaliteit is vaak van onschatbare waarde voor oldtimers. Probeer zoveel mogelijk originele onderdelen en kenmerken te behouden. Als je onderdelen moet vervangen, overweeg dan om ze te restaureren in plaats van te vervangen door moderne alternatieven.
 3. Cosmetische verbeteringen: Verbeter het uiterlijk van je oldtimer door eventuele roestplekken te verwijderen, de lak bij te werken en het interieur te restaureren. Een goed verzorgd uiterlijk kan de waarde aanzienlijk verhogen.
 4. Documentatie: Bewaar alle documentatie met betrekking tot de geschiedenis en het onderhoud van de oldtimer. Dit omvat facturen, onderhoudsverslagen en eventuele restauratieverslagen. Dit kan potentiële kopers geruststellen over de staat van het voertuig.
 5. Deskundig advies: Raadpleeg experts in oldtimers en klassieke auto’s voor advies. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden over wat je kunt doen om de waarde te verhogen en welke investeringen de moeite waard zijn.
 6. Bewaar de oldtimer op de juiste manier: Bewaar de oldtimer in een goed geventileerde, droge garage om roest en schade door weersinvloeden te voorkomen. Gebruik een hoes om de lak te beschermen.
 7. Rijden en genieten: Hoewel het belangrijk is om de oldtimer goed te onderhouden, is het ook essentieel om ervan te genieten. Af en toe rijden houdt de motor en andere systemen in goede staat.
 8. Verzamelwaarde: Begrijp de verzamelwaarde van je oldtimer. Sommige modellen zijn zeldzamer en waardevoller dan andere. Als je in staat bent om een zeldzaam exemplaar te verwerven, kan dit de waarde aanzienlijk verhogen.
 9. Restauratie indien nodig: Als je oldtimer in slechte staat verkeert, kan een grondige restauratie de moeite waard zijn. Dit kan echter kostbaar zijn en moet zorgvuldig worden gepland.
 10. Marktonderzoek: Blijf op de hoogte van de oldtimermarkt. De waarde van bepaalde modellen kan in de loop der tijd veranderen, dus het is belangrijk om te weten wat momenteel in trek is.

Het verhogen van de waarde van een oldtimer is vaak een lange termijn inspanning is geduld is vereist. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het bezitten en onderhouden van je oldtimer, ook al is de oldtimer een investeringsobject.

De toename van de waarde van een oldtimer is dus afhankelijk van verschillende factoren. Het draait zoals gewoonlijk om vraag en aanbod, maar ook de staat van onderhoud van de oldtimer is belangrijk. Bij de aanschaf van een oldtimer is het daarom essentieel om op de staat van onderhoud te letten.

Wat is verder belangrijk bij de waarde vaststelling bij een oldtimer?

Ook de herkomst van een klassieke auto is belangrijk. Heeft de oldtimer een verhaal of een geschiedenis? Wie heeft de auto in bezit gehad? Hoe zeldzaam is de oldtimer? Hoeveel kilometers staan er op de teller? En is de oldtimer origineel? Dit zijn allemaal zaken die ook meespelen in het bepalen van de waarde van de klassieker. Wil je de exacte waarde weten van de oldtimer? Dan is het raadzaam om de auto te laten taxeren bij een erkende taxateur.

Uitschieters

Bepaalde merken blijken door de jaren heen extra goed te hebben gedaan. Vooral Italiaanse sportwagens zijn exceptioneel in waarde gestegen. Zo zijn de Alfa Romeo SZ en bepaalde Ferrari ’s uitermate goede investeringen gebleken. Porsche ‘s zijn over het algemeen allemaal in waarde gestegen. De Porsche 356 is daarbij de uitschieter. Ook auto’s met het merk Range Rover zijn uitermate populair en kostbaar.

De juiste autoverzekering

Als oldtimerliefhebber wil je er zeker van zijn dat jouw klassieke auto goed verzekerd is. Bij Veenstra & De Jong Assurantiën begrijpen we dat. Daarom bieden we een speciale Oldtimer Verzekering aan, zodat je met een gerust hart de weg op kunt. Als specialist op het gebied van oldtimerverzekeringen, kunnen we je een voordelige premie aanbieden. Laat ons jouw oldtimer verzekeren en we laten het genieten aan jou over.

Premie Oldtimer verzekering

Voordelen bij Veenstra & de Jong Assurantiën

 • Gratis Pechhulp dekking in heel Nederland, waardoor je met een gerust hart de weg op kunt.
 • Geen schadevrije jaren vereist, waardoor je ook als beginnende oldtimerliefhebber bij ons terecht kunt.
 • Profiteer van 25% premiekorting met onze Zomertijdkorting.
 • Snelle service: je bent binnen één werkdag verzekerd en als je meteen dekking nodig hebt, kun je ons bellen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Toenemende waarde oldtimer