Koop of miskoop oldtimer

Hoe kun je een miskoop van een oldtimer voorkomen?

Een oldtimer kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Daarom wil je dat dit goed gaat. Het moet een goede koop zijn en achteraf geen miskoop. Waar moet je op letten om een miskoop van een oldtimer te voorkomen? Hieronder lees je onze tips!

 1. Wensen en verwachtingen duidelijk opschrijven

Voordat je aan de zoektocht begint, is het nodig om helder te krijgen wat je wilt. Zet je wensen en verwachtingen op papier, dit maakt het zoeken naar de juiste oldtimer een stuk makkelijker.

 1. Onderhoud

Oldtimers zijn auto’s die over het algemeen meer onderhoud en zorg nodig hebben dan een reguliere auto. Bij de aankoop van de oldtimer is het belangrijk om te kijken naar de onderhoudshistorie.

 1. Budget

Het budget is een belangrijk onderdeel van de koop van de oldtimer. Of je nou veel of weinig geld hebt, je wilt niet teveel betalen voor de oldtimer. De waarde van de oldtimer is afhankelijk van verschillende factoren, te denken aan;

 • Staat van onderhoud
 • Technische kenmerken en kilometerstand
 • Merk en populariteit
 • Zeldzaamheid

Op internet kan je veel vinden over hoeveel een oldtimer ongeveer waard is. Of je schakelt iemand die een auto op waarde kan schatten, zoals een taxateur. Zo betaal je nooit te veel voor je oldtimer.

 1. Chassisnummer

Het chassisnummer is ingeslagen in het chassis van de auto. Dit chassis- of identificatienummer staat ook op het kentekenbewijs. Wanneer het chassisnummer van de oldtimer niet klopt, is er een grote kans dat er sprake is van vervalsing. Om dit te controleren, kun je het beste  navraag doen bij het RDW. Dit is erg belangrijk, als dit niet klopt dan hebt je een echte “kat in de zak”gekocht. Dit kan leiden tot een grote miskoop oldtimer.

 1. De oldtimer bekijken

Als het zover is dat je bij de oldtimer gaat kijken, neem dan iemand mee die er verstand van heeft. Twee zien altijd meer dan één. Misschien is er iemand in je omgeving die verstand heeft van oldtimers, die kan je wellicht helpen met het voorkomen van een miskoop. Dingen waar je vooral op moet letten zijn bijvoorbeeld roest. Kijk ook altijd even onder de motorkap van de oldtimer. Als het mogelijk is, laat de motor dan even draaien, zo kun je zien en horen of er eventueel onderdelen los zitten.

 1. Toch een miskoop en dan?

Mocht je achteraf toch met bijvoorbeeld verborgen gebreken zitten dan kun je juridische hulp inschakelen. Dit is gratis als je van te voren een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten. Deze verzekering moet minstens 3 maanden actief zijn voordat je deze verzekering kan aanspreken. Heb je een gezinsrechtsbijstand en je hebt de module verkeer mee verzekerd heb je ook bij koop recht op juridische hulp. Klik hier voor meer informatie over rechtsbijstand.

Laatste stap, de oldtimer voordelig verzekeren

Heb jij een leuke oldtimer gekocht en ben je op zoek naar een passende verzekering? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte op of vraag de verzekering direct aan. Veenstra & de Jong Assurantiën is gespecialiseerd in oldtimerverzekeringen en helpt je daarom ook graag! Aarzel niet om te bellen, ons enthousiaste en professionele team staat klaar om je te helpen!

1 reactie

 1. Vincent Rondwijk op zegt:

  Er zijn inderdaad veel factoren die bij het calculeren van je budget komen kijken. Ik vond het vooral belangrijk dat mijn auto weinig kilometers op de teller had. Daarnaast had ik ook een voorkeur voor bepaalde merken. Met deze vereisten is het ook gemakkelijk om te bekijken wat binnen je budget past.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

de OldtimerVerzekering Koop of miskoop oldtimer