Wanneer is een auto een oldtimer?

Oldtimer verzekering gemiddeld 40% goedkoper dan autoverzekering

Een oldtimer verzekering is eigenlijk altijd goedkoper dan een reguliere autoverzekering. Hoe weet je nu of een auto een oldtimer is en wanneer kun je het beste een oldtimerverzekering aanvragen?

Vanaf welk bouwjaar een oldtimer?

Niet elke, wat oudere, auto kan worden verzekerd als oldtimer. Voorheen was elke auto ouder dan 25 jaar een oldtimer. Dat is nu niet meer het geval. Auto’s worden beter en gaan langer mee. Wat een oldtimer definieert is nu vooral afhankelijk van het gebruik en hoe de bezitter met de auto omgaat. Door de bestuurder een aantal vragen te stellen weet een verzekeraar of de auto een oldtimer is. Dat zijn vragen zoals:

  • Hoe gebruik je de auto, alleen hobbymatig of ook zakelijk / dagelijks?
  • Wat is het merk / type en bouwjaar?
  • Is er een stalling of garage aanwezig?
  • Is er een dagelijkse auto aanwezig?
  • Leeftijd bestuurder.

Verzekeringsmaatschappijen zoals ASR en Turien eisen dat de auto in een jaarboek staat. Dit jaarboek heet de “Onschatbare Klassieker” en is in elke boekhandel verkrijgbaar. Heb je dit boek niet en wil je graag weten of jouw oldtimer hierin staat, we kunnen het zo voor je opzoeken. Staat de auto er niet in, geen nood, ook dan zijn er verzekeringsmogelijkheden.

Naast de kenmerken van de auto wordt er ook gelet op de oldtimerbestuurder. Om het schade risico laag te houden en daarmee ook de premie, willen verzekeraars dat de bestuurder minimaal 25 jaar oud is, in sommige gevallen zelfs vanaf 30 jaar. Oldtimers die zakelijk zijn aangeschaft of worden verhuurd (zoals trouwauto’s) zijn lastig te verzekeren.

Maximaal aantal kilometers per jaar

De verzekeringsmaatschappij stelt bij een oldtimer verzekering in de meeste gevallen de eis dat er een maximaal aantal kilometers met de oldtimer mag worden gereden. Vaak is dit beperkt tot 5.000, 7.500 of 8.000 kilometer per jaar. Er is wel dekking buiten Nederland, check voordat je over de grens gaat, de groene kaart. Hier staan alle landen op waar de verzekeringsdekking geldt.

Hobbymatig / recreatief gebruik

De verzekerde oldtimer mag enkel gebruikt worden voor recreatieve ritten. Niet iedere verzekeraar omschrijft wat er onder recreatief gebruik wordt verstaan. Woon- en werkverkeer of dagelijks gebruik, zoals boodschappen doen valt niet onder hobbymatig/recreatief gebruik. Het feit dat een auto een oldtimer is, hoeft niet samen te hangen met wat de Belastingdienst verstaat onder een oldtimer.

Merk auto

Het merk van de auto kan ook een verschil maken. Een Porsche ouder dan 8 jaar kun je al in het oldtimer tarief verzekeren en een VW Kever kan er al vanaf 15 jaar in.

Auto dagelijks gebruik

De meeste oldtimer verzekeraars eisen dat je naast de oldtimer, in het bezit moet zijn van een andere auto. Dit mag soms ook een leaseauto zijn waarbij je bijtelling hebt. Met deze auto doe je de dagelijkse ritten, zoals boodschappen doen en naar je werk rijden.

Wat scheelt het in de kosten?

De premie voor een oldtimerverzekering is gemiddeld 25 – 60% lager dan een autoverzekering. De premie hangt ook af van persoonlijke omstandigheden, schadevrije jaren en leeftijd.

Afsluiten oldtimerverzekering

Voordat je de oldtimerverzekering  afsluit, kijk eerst naar de waarde van de oldtimer.  Heeft je oldtimer een behoorlijke waarde, dan is WA dekking niet altijd toereikend. Kies je voor Beperkt of Volledig Casco dan moet de auto getaxeerd worden. Hoe je dit kunt regelen, lees je op: Oldtimer taxeren.

Wil je persoonlijk advies over oldtimerverzekeringen? Bel ons, we helpen graag.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Wanneer is een auto een oldtimer?