Wanneer is een auto een oldtimer?

Wanneer wordt een auto beschouwd als een oldtimer?

Het is een vraag die vaak wordt gesteld: wanneer wordt jouw geliefde voertuig eindelijk beschouwd als een oldtimer? Dit is niet alleen van belang voor liefhebbers van klassieke auto’s, maar ook voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de voordelen van een oldtimerverzekering. Met speciale regelingen en lagere premies bieden oldtimerverzekeringen aanzienlijke voordelen ten opzichte van reguliere autoverzekeringen. Maar wat zijn de criteria die een auto definiëren als een oldtimer en wanneer is het juiste moment om een oldtimerverzekering aan te vragen?

Vanaf welk bouwjaar is een auto een oldtimer?

In het verleden werd elke auto ouder dan 25 jaar beschouwd als een oldtimer. Tegenwoordig is het echter niet zo eenvoudig. Auto’s worden steeds duurzamer en gaan langer mee, waardoor het concept van een oldtimer meer afhangt van het gebruik en de zorg die de eigenaar eraan besteedt. Verzekeringsmaatschappijen zoals ASR en Turien baseren zich vaak op een jaarboek genaamd “Onschatbare Klassieker” om te bepalen of een auto een oldtimer is voor de verzekering.

Kenmerken van een oldtimer

Bij het beoordelen van een auto als oldtimer letten verzekeringsmaatschappijen niet alleen op het merk, type en bouwjaar, maar ook op het gebruikspatroon van de eigenaar. Recreatief gebruik, een geschikte leeftijd van de bestuurder en de aanwezigheid van een stalling of garage zijn enkele van de belangrijkste overwegingen.

Maximaal aantal kilometers per jaar

Verzekeraars stellen vaak een limiet aan het aantal kilometers dat met een oldtimer mag worden gereden, meestal tussen de 5.000 en 8.000 kilometer per jaar. Meestal is deze limiet ruim voldoende maar hou het in de gaten bijvoorbeeld als je met de klassieker op vakantie gaat.

Premieverschil tussen oldtimerverzekering en autoverzekering:

Een van de aantrekkelijke voordelen van een oldtimerverzekering is de aanzienlijk lagere premie in vergelijking met reguliere autoverzekeringen.  Gemiddeld kun je rekenen op 25-60% goedkoper.

Enkele criteria verzekeraars oldtimers

 • Hobbymatig / recreatief gebruik

De verzekerde oldtimer mag enkel gebruikt worden voor recreatieve ritten. Niet iedere verzekeraar omschrijft wat er onder recreatief gebruik wordt verstaan. Woon- en werkverkeer of dagelijks gebruik, zoals boodschappen doen valt niet onder hobbymatig/recreatief gebruik. Een auto voor het oldtimertarief is niet altijd hetzelfde wat de Belastingdienst verstaat onder een oldtimer.

 • Merk auto

Het merk van de auto kan ook een verschil maken of een auto een oldtimer is. Een Porsche ouder dan 10 jaar kun je vaak al in het oldtimer tarief verzekeren en een VW Kever kan er al vanaf een leeftijd vanaf 15 jaar in. Andere merken zoals een Volvo, kunnen vaak pas vanaf een leeftijd van 25 jaar in het oldtimertarief.

De meeste oldtimer verzekeraars eisen dat je naast de oldtimer, in het bezit moet zijn van een andere auto. Dit mag soms ook een leaseauto zijn waarbij je bijtelling hebt. Met deze auto doe je de dagelijkse ritten, zoals boodschappen doen en naar je werk rijden.

Advies en afsluiten van een oldtimerverzekering:

Bij het afsluiten van een oldtimerverzekering is het belangrijk om rekening te houden met de waarde van de oldtimer. Afhankelijk van de waarde is een WA-dekking soms ontoereikend. In sommige gevallen is een taxatie vereist voor Beperkt of Volledig Casco dekking.

Wil je meer weten over oldtimerverzekeringen of persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen!

4 reacties

 1. Hendrik Boorsma op zegt:

  Geachte heer Buitenhuis,

  Wij kunnen een auto alleen verzekeren wanneer deze een Nederlands kenteken heeft en niet langer dan een half jaar aaneengesloten in het buitenland is.
  Daarnaast moet u Nederlands ingezetene zijn, de auto een geldige Nederlandse APK hebben en mag het kenteken niet geschorst zijn.

  Met vriendelijke groeten,

  Hendrik Boorsma
  Veenstra & de Jong assurantiën .

 2. Chris Buitenhuis op zegt:

  Kan ik ook mijn auto verzekeren in Frankrijk met de FRANSE APK MET Nederlandse nummers komt niet meer naar Nederland??Het is een Renault space met vriendelijke groeten Chrisbuitenhuis

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Wanneer is een auto een oldtimer?