Wanneer is een auto een oldtimer?

Wanneer is een auto een oldtimer? is een interessante vraag. Een oldtimer verzekering is in de regel veel voordeliger dan een autoverzekering.

Niet elke, wat oudere, auto kan worden verzekerd op een voordelige oldtimerverzekering. Het is niet meer zo dat elke auto, ouder dan 25 jaar verzekerd kan worden in een voordelige oldtimerverzekering. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar het (hobbymatig) gebruik van de auto, het merk/type, is er een stalling of garage aanwezig en is er een dagelijkse auto aanwezig. Maatschappijen zoals Europeesche / ASR en Turien eisen daarnaast dat de auto in een jaarboek staat. Dit jaarboek heet de “Onschatbare Klassieker” en is in elke boekhandel verkrijgbaar.

Er wordt ook gekeken naar de bestuurders. Om de premie laag te houden willen verzekeraars graag dat de bestuurder minimaal 25 jaar oud is, in sommige gevallen zelfs vanaf 30 jaar. Oldtimers die zakelijk zijn aangeschaft of worden verhuurd (zoals trouwauto’s) zijn heel lastig te verzekeren.

Maximaal aantal kilometers per jaar

De verzekeringsmaatschappij stelt bij een oldtimer verzekering in de meeste gevallen de eis dat er een maximaal aantal kilometers met de oldtimer mag worden gereden. Vaak is dit beperkt tot 5.000, 7.500 of 8.000 kilometer per jaar. Er is wel dekking buiten Nederland, check voordat je over de grens gaat, de groene kaart. Hier staan alle landen op waar de verzekeringsdekking geldt.

Hobbymatig/Recreatief gebruik

De verzekerde oldtimer mag enkel gebruikt worden voor recreatieve ritten. Niet iedere verzekeraar omschrijft wat er onder recreatief gebruik wordt verstaan. Woon- en werkverkeer of dagelijks gebruik, zoals boodschappen doen valt niet onder hobbymatig/recreatief gebruik.

Eerste auto

Alle oldtimerverzekeraars eisen dat je naast de oldtimer, in het bezit moet zijn van een eerste auto. Dit mag ook een leaseauto zijn waarbij je bijtelling hebt. Ben je benieuwd of jouw oldtimer in het oldtimertarief kan? Doe de oldtimer check of neem contact met ons op.