Wanneer is de auto een oldtimer?

De oldtimer verzekering is meestal voordeliger dan een autoverzekering.

Als je als bezitter van een oldtimer de mogelijkheid hebt om je auto als oldtimer te verzekeren dan neem je vaak die optie. De oldtimerverzekering is meestal veel voordeliger. Hoe weet je nu wanneer een auto een oldtimer is?

Niet elke, wat oudere, auto kan worden verzekerd op een voordelige oldtimerverzekering. Het is niet meer zo dat elke auto, ouder dan 25 jaar verzekerd kan worden in een voordelige oldtimerverzekering. Dit was vroeger wel zo. Auto’s worden steeds bestendiger en gaan langer mee. Wat een oldtimer definieert is nu vooral afhankelijk van het gebruik en hoe de bezitter met de auto omgaat. Door de klant een aantal vragen te stellen weet een verzekeraar of de auto een oldtimer is. Vragen die gesteld worden zijn onder andere:

  • Hoe gebruik je de auto, is dit alleen hobbymatig of ook zakelijk/dagelijks;
  • Wat is het merk/type en bouwjaar;
  • Is er een stalling of garage aanwezig;
  • Is er een dagelijkse auto aanwezig.
  • Leeftijd bestuurder

Eisen verzekeraars

Maatschappijen zoals ASR en Turien vragen of dat de oldtimer in een jaarboek staat. Dit jaarboek heet de “Onschatbare Klassieker” en is in elke boekhandel verkrijgbaar. Heb je dit boek niet en wil je graag weten of jouw oldtimer hierin staat, je kunt ons bellen. Er zit een medewerker klaar die je meteen kan informeren.

Er wordt ook gekeken naar de bestuurders. Om de premie laag te houden willen verzekeraars graag dat de bestuurder minimaal 25 jaar oud is, in sommige gevallen zelfs vanaf 30 jaar. Oldtimers die zakelijk zijn aangeschaft of worden verhuurd (zoals trouwauto’s) zijn heel lastig te verzekeren.

Maximaal aantal kilometers per jaar

De verzekeringsmaatschappij stelt bij een oldtimer verzekering in de meeste gevallen de eis dat er een maximaal aantal kilometers met de oldtimer mag worden gereden. Vaak is dit beperkt tot 5.000, 7.500 of 8.000 kilometer per jaar. Er is wel dekking buiten Nederland, check voordat je over de grens gaat, de groene kaart. Hier staan alle landen op waar de verzekeringsdekking geldt.

Hobbymatig/Recreatief gebruik

De verzekerde oldtimer mag enkel gebruikt worden voor recreatieve ritten. Niet iedere verzekeraar omschrijft wat er onder recreatief gebruik wordt verstaan. Woon- en werkverkeer of dagelijks gebruik, zoals boodschappen doen valt niet onder hobbymatig/recreatief gebruik. Het feit dat een auto een oldtimer is, hoeft niet samen te hangen met wat de Belastingdienst verstaat onder een oldtimer.

Eerste auto

Alle oldtimerverzekeraars eisen dat je naast de oldtimer, in het bezit moet zijn van een eerste auto. Dit mag soms ook een leaseauto zijn waarbij je bijtelling hebt. Ben je benieuwd of jouw oldtimer in het oldtimertarief kan? Doe de oldtimer check of neem contact met ons op.

Afsluiten oldtimerverzekering

Ben je zover dat je de oldtimerverzekering wilt afsluiten, let dan op het volgende. Heeft je oldtimer een aanzienlijke waarde, kijk dan goed hoe je de oldtimer wilt verzekeren. Er wordt dan meestal voor gekozen de auto uitgebreid te verzekeren. De auto is dan tevens voor schade aan het eigen voertuig verzekerd. Hoe dit dan verder moet, lees je op: Oldtimer laten taxeren.

Wil je liever persoonlijk advies over wat voor jouw oldtimer het beste is? Bel ons, we helpen graag!

de OldtimerVerzekering Wanneer is de auto een oldtimer?