Wegenbelasting oldtimer

Wanneer kom je in aanmerking voor de vrijstelling van de wegenbelasting? Hoe zit het met de overgangsregeling wegenbelasting oldtimer tussen 25 en 40 jaar?

Wegenbelasting betalen vindt niemand leuk maar door het opleggen van de wegenbelasting hebben we een keurig onderhouden wegennet in Nederland. Daarnaast liggen er veel plannen om het wegennet uit te breiden.

De regels voor wegenbelasting zijn afwijkend voor oldtimers. Dit hangt onder af af van de leeftijd van de oldtimer en de brandstof waarop de oldtimer rijdt. Een oldtimer verzekeren is wel verplicht.

Wanneer wegenbelasting?

Als een oldtimer 40 jaar of ouder is, hoeft er in Nederland geen wegenbelasting betaald te worden. Je mag er van uit gaan dat er met een auto van 40 jaar en ouder weinig gereden wordt.

Voor de afschaffing van deze wegenbelasting hoef je geen vrijstelling aan te vragen. Alle oldtimers waarvan de eerste toelating minimaal 40 jaar is geleden, krijgen automatisch vrijstelling. Het gaat hierbij naast personenauto’s ook om vrachtauto’s, autobussen, bestelauto’s en motoren. De vrijstelling is wel alleen voor particulieren. Gebruik je de auto dus zakelijk dan kunnen er andere regels gelden.

Overgangsregeling wegenbelasting

Tot 2014 was het zo dat oldtimers vrijstelling kregen als de leeftijd van de auto 25 jaar of ouder was. Dit werd in 2014 gewijzigd naar 40 jaar. Hierdoor moesten oldtimerbezitters die eerst vrijstelling hadden, nu wel wegenbelasting betalen. Voor oldtimers die tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, is de overgangsregeling bedoeld. Oldtimerbezitters betalen zo een stuk minder belasting dan de normale wegenbelasting.

Als je gebruik wilt maken van de overgangsregeling vraag je dit zelf aan bij de Belastingdienst. Er zijn een aantal eisen waar een oldtimer aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling. Zo mag de auto in december, januari en februari niet de weg op en de oldtimer dient op benzine te rijden.

Hoogte wegenbelasting oldtimer

De hoogte van de wegenbelasting die opgelegd wordt, is afhankelijk van onder andere,  de woonplaats van de kentekenhouder en brandstof en gewicht van de oldtimer.