Wegenbelasting oldtimer

Voorwaarden vrijstelling en overgangsregeling wegenbelasting oldtimers tussen 25 en 40 jaar

Wegenbelasting betalen is voor de meeste mensen geen favoriete bezigheid, maar het is wel belangrijk bij het onderhouden van ons wegennet in Nederland. Wanneer je na een vakantie in het buitenland de grens over rijdt, besef je vaak pas hoe goed georganiseerd en goed onderhouden onze wegen zijn. Bovendien zijn er ambitieuze plannen om ons wegennet verder uit te breiden, wat de mobiliteit en bereikbaarheid in ons land zal verbeteren.

Oldtimer auto’s hebben specifieke regels met betrekking tot wegenbelasting, die verschillen van die voor reguliere personenauto’s. De exacte regels zijn afhankelijk van zowel de leeftijd van de oldtimer als de gebruikte brandstof. Een oldtimer verzekeren is altijd verplicht, met uitzondering bij het schorsen van een oldtimer.

Wanneer wegenbelasting oldtimer?

Nu is het zo dat als een oldtimer 40 jaar of ouder is, er in Nederland geen wegenbelasting meer wordt geheven. Dit is onder andere gebaseerd op de aanname dat auto’s van 40 jaar of ouder doorgaans weinig worden gebruikt en dat er gedurende die 40 jaar al (genoeg?) motorrijtuigenbelasting voor deze voertuigen is betaald. In 2028 gaat dit naar alle waarschijnlijkheid aangepast worden. Dan geld de MRB vrijstelling alleen nog voor auto’s die een bouwjaar hebben vóór 1988. Het bouwjaar van de oldtimer wordt dus steeds belangrijker.

Het aanvragen van vrijstelling voor deze motorrijtuigenbelasting is niet nodig. Alle oldtimers waarvan de eerste toelating minstens 40 jaar geleden heeft plaatsgevonden, krijgen automatisch vrijstelling. Deze vrijstelling geldt niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor oldtimer motorfietsen, vrachtwagens, bussen en bestelwagens. Deze vrijstelling geldt alleen voor particulier gebruik. Indien de auto zakelijk wordt gebruikt, kunnen er andere regels van toepassing zijn.

Overgangsregeling wegenbelasting

Tot 2014 gold de regel dat oldtimers vrijstelling kregen van wegenbelasting zodra ze 25 jaar of ouder waren. In 2014 werd deze regel echter gewijzigd, waardoor oldtimers pas vrijstelling kregen wanneer ze 40 jaar of ouder waren. Als gevolg hiervan moesten eigenaren van oldtimers die voorheen vrijstelling genoten ineens wegenbelasting gaan betalen. In 2028 zal deze regel niet meer nodig zijn. Dan zijn immers alle auto’s die in de overgangsregeling zitten ouder dan 40 jaar.

Voor oldtimers die tussen 1 januari 1984 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, is er een overgangsregeling ingesteld. Deze overgangsregeling zorgt ervoor dat eigenaren van deze oldtimers aanzienlijk minder wegenbelasting betalen dan de normale tarieven. Dit biedt enige verlichting voor oldtimerbezitters die (nog) niet in aanmerking komen voor volledige vrijstelling van wegenbelasting.

Als je gebruik wilt maken van de overgangsregeling vraag je dit zelf aan bij de Belastingdienst. Er zijn een paar eisen waar een oldtimer aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van deze oldtimerregeling. Zo mag de auto in december, januari en februari niet de weg op en de oldtimer rijdt op benzine.

Kosten wegenbelasting oldtimer

De kosten van de wegenbelasting voor oldtimers is afhankelijk van verschillende factoren, ten eerste de leeftijd van de oldtimer maar ook van  de woonplaats van de kentekenhouder, het type brandstof dat de oldtimer gebruikt en het gewicht van het voertuig. Deze variabelen bepalen de tarieven die worden opgelegd. Deze tarieven kunnen iets verschillen per regio of gemeente. De oldtimer auto’s die op LPG of aardgas rijden zullen vanaf 1 januari 2030 geen vrijstelling MRB meer hebben. Eigenaren van oldtimers op LPG zullen dan de volle mep moeten betalen. Gelukkig kun je nog steeds besparen op de kosten van de oldtimerverzekering:

Bereken de premie oldtimer

Aan deze blog kunt u geen rechten ontlenen.

3 reacties

 1. Roels op zegt:

  Duurzaamheid… LPG is de schoonste brandstof en globaal duurzamer dan EV’s of zelfs auto’s op waterstof. Er wordt niet gekeken naar schoon, vooral naar geld.

 2. H.M.J. Stassen op zegt:

  ja neem de gewoone mensen maar alles af bvb: roken auto rijden (benzineprijs) enz, de dikke nekken wordt niks afgenomen
  die kunnen toch alles at ze willen makkelijk betalen!!

 3. B.E. Knopper op zegt:

  Ik heb nieuws voor U! De “wegenbelasting” is al sinds 1988 geen “doelbelasting” meer en wordt dus zeker niet per definitie ingezet voor wegenonderhoud of nieuwbouw, De afdracht komt met name in de zgn. algemene middelen.
  Uit de stukken van Prinsjesdag 2023 blijkt dat slechts 11.8 % van deze belasting wordt ingezet door Waterstaat…

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Wegenbelasting oldtimer