Winterstop oldtimers

De wintertijd gaat ieder jaar in de laatste week van oktober in, wat betekent dit voor onze oldtimers?

Verschil tussen wintertijd dekking en winterstop oldtimers

De wintertijd is de periode tussen eind oktober en eind maart (waarbij de klok een uur terug wordt gezet). Als je ervoor kiest om je oldtimer vanaf eind oktober in een garage te stallen, kun je bij het aanvragen van de oldtimerverzekering zomertijdkorting aanvragen. Deze korting bedraagt 25% van de totale premie. Het is echter belangrijk op te merken dat gedurende de wintertijd geen dekking wordt geboden voor schade tijdens het rijden (WA en Casco schade).

Met winterstop wordt vaak specifiek verwezen naar de maanden december, januari en februari. Het is daarom altijd verstandig om de specifieke periode te controleren die je verzekeraar hanteert, zoals vermeld in de polisvoorwaarden. Indien je ervoor kiest om je auto in deze periode te stallen, is het belangrijk om te weten of de verzekering dekt voor aansprakelijkheid (WA-dekking). Daarnaast is het relevant om te achterhalen of je oldtimer onder de zogenaamde overgangsregeling valt.

Overgangsregeling (in het kort)

Oldtimer van 40 jaar en ouder hebben vrijstelling van de wegenbelasting. Oldtimers (diesel en LPG uitgesloten) die privématig worden gebruikt en tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen kunnen in een overgangsregeling zitten. Je hoeft dan als autobezitter minder motorrijtuigbelasting te betalen.

Dat betekent wel dat je in de maanden december, januari en februari niet de weg op mag met de oldtimer. Let er ook op dat je de oldtimer niet langs de weg parkeert. Het grote voordeel van de overgangsregeling, zijn de lagere kosten. Hoe zit het als je toch wilt rijden in de winterperiode?

Schorsen kenteken

Tijdens de winterstop ben je niet verplicht het kenteken te schorsen. Zonder schorsing staat het kenteken gewoon als actief in het systeem van de RDW. Dit betekent wel dat je verplicht bent een geldige APK en minimaal een WA-verzekering te regelen voor de oldtimer. Het kan wel interessant zijn om de auto te schorsen. Je hebt dan geen APK plicht en geen verzekeringsplicht om de auto WA te verzekeren, je kunt bij sommige verzekeraars de autoverzekering op te schorten. Het schorsen van een auto bij het RDW brengt wel kosten met zich mee.

Voor een oldtimer betaal je het laagtarief voor het schorsen. Vanaf het moment dat je de schorsing intrekt, ben je wel meteen verplicht een actieve autoverzekering én een geldige apk te hebben. Heb je dit niet goed geregeld dan riskeer je een boete. Voor het niet hebben van een geldige APK, ligt dat bedrag rond de € 140,-. Heb je geen of niet op tijd een autoverzekering geregeld, deze boete is momenteel zo’n € 600,-

Oldtimerverzekering Opschorten

Een oldtimerverzekering kun je niet altijd opschorten omdat er al rekening wordt gehouden met het feit dat je niet het hele jaar mag rijden, daarnaast zijn er vaak nog speciale mogelijkheden zoals zomertijdkorting. Ook bij ons is het niet mogelijk de autoverzekering op te schorten.

Oldtimer rijden in de winter

Wil je wel kunnen rijden met de oldtimer in de winter, dan kun je geen gebruikmaken van de overgangsregeling. Je betaalt dan de reguliere wegenbelasting en heb je APK en verzekeringsplicht. Zit de auto wel in de overgangsregeling, en besluit je dit jaar toch te willen rijden in de wintermaanden? Dan kun je de auto afmelden voor de overgangsregeling. Je moet dan het normale tarief voor het hele jaar (vanaf 1 januari) betalen aan de Belastingdienst. De belasting die je al kwijt bent voor de overgangsregeling, krijg je niet retour.

Om kosten te beperken, kun je ervoor kiezen de oldtimer ná december af te melden voor de regeling. Je hoeft de oldtimer dan alleen in december te stallen en betaalt vanaf januari dat jaar daarop de reguliere belasting. Kijk ook naar de verplichtingen van de oldtimerverzekering. Er zijn verzekeraars die eisen dat je de oldtimer stalt in een garage.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de OldtimerVerzekering Winterstop oldtimers